Development of new methods for characterization of nonfermentable extract that allow identification and evaluation of composition of dextrins typical for Czech beer
Public support
Provider
Ministry of Education, Youth and Sports
Programme
Health and quality of life
Call for proposals
Zdravý a kvalitní život 1 (SMSM2006002B1)
Main participants
—
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
1182/2010-31
Alternative language
Project name in Czech
Vývoj nových metod charakterizace zbytkového extraktu, které umožní identifikovat a hodnotit složení dextrinů typických pro české pivo.
Annotation in Czech
Cílem projektu je charakterizace zbytkového (nezkvašeného) extraktu, který je tvořen převážně dextriny, pomocí nových metod založených na kombinaci chromatografie a hmotnostní spektrometrie. Dextriny se zásadním způsobem podílejí na funkčních vlastnostech typických pro české pivo. Podrobný chemický popis dextrinů bude využit pro nalezení rozdílu mezi českými a zahraničními pivy. Rovněž bude tento popis využit pro výběr odrůd ječmene vhodných pro české pivo.
Scientific branches
R&D category
AP - Applied research
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
CB - Analytical chemistry, separation
CEP - another secondary branch
GE - Plant cultivation
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
10406 - Analytical chemistry<br>21101 - Food and beverages<br>40105 - Horticulture, viticulture<br>40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
Developed method of dextrin characterisation can form an important part of its analytical description to express its flavor individuality.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jul 1, 2006
Realization period - end
Dec 31, 2010
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Feb 25, 2010
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP11-MSM-2B-U/01:1
Data delivery date
Jun 30, 2011
Finance
Total approved costs
10,259 thou. CZK
Public financial support
9,230 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
1,029 thou. CZK