All
All

What are you looking for?

All
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”
2B06037

Development of new methods for characterization of nonfermentable extract that allow identification and evaluation of composition of dextrins typical for Czech beer

Project goals

The aim of the project is development of the method for qualitative and quantitative characterization of dextrins that form nonfermentable extract in beer. Using this methodology, the influence of barley varieties on composition of nonfermentable extractin Czech beer will be studied.

Keywords

Vývoj nových analytických metodchromatografiehmotnostní spektrometriezbytkový extraktcukryječmenodrůdysladidentifikacedextrinyčeské pivo

Public support

  • Provider

    Ministry of Education, Youth and Sports

  • Programme

    Health and quality of life

  • Call for proposals

    Zdravý a kvalitní život 1 (SMSM2006002B1)

  • Main participants

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    1182/2010-31

Alternative language

  • Project name in Czech

    Vývoj nových metod charakterizace zbytkového extraktu, které umožní identifikovat a hodnotit složení dextrinů typických pro české pivo.

  • Annotation in Czech

    Cílem projektu je charakterizace zbytkového (nezkvašeného) extraktu, který je tvořen převážně dextriny, pomocí nových metod založených na kombinaci chromatografie a hmotnostní spektrometrie. Dextriny se zásadním způsobem podílejí na funkčních vlastnostech typických pro české pivo. Podrobný chemický popis dextrinů bude využit pro nalezení rozdílu mezi českými a zahraničními pivy. Rovněž bude tento popis využit pro výběr odrůd ječmene vhodných pro české pivo.

Scientific branches

  • R&D category

    AP - Applied research

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

    CB - Analytical chemistry, separation

  • CEP - another secondary branch

    GE - Plant cultivation

  • 10406 - Analytical chemistry
    21101 - Food and beverages
    40105 - Horticulture, viticulture
    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    Developed method of dextrin characterisation can form an important part of its analytical description to express its flavor individuality.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jul 1, 2006

  • Realization period - end

    Dec 31, 2010

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

    Feb 25, 2010

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP11-MSM-2B-U/01:1

  • Data delivery date

    Jun 30, 2011

Finance

  • Total approved costs

    10,259 thou. CZK

  • Public financial support

    9,230 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    1,029 thou. CZK

Basic information

Recognised costs

10 259 CZK thou.

Public support

9 230 CZK thou.

89%


Provider

Ministry of Education, Youth and Sports

CEP

GM - Food industry

Solution period

01. 07. 2006 - 31. 12. 2010