All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

*Research and development of technology susceptible to produce the beer for people with celiac disease (gluten free beer)

Public support

  • Provider

    Ministry of Industry and Trade

  • Programme

    IMPULSE

  • Call for proposals

    IMPULS 5 (SMPO20082)

  • Main participants

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    FI-IM5/067

Alternative language

  • Project name in Czech

    *Výzkum a vývoj technologie umožňující výrobu piva pro celiatiky (bezlepkové pivo)

  • Annotation in Czech

    *Cílem předkládaného projektu je prostřednictvím výzkumu a následného vývoje vyvinout technologii výroby piva českého typu, vhodného pro osoby trpící celiakií. Celiakie je onemocnění, které je spuštěno účinkem prolaminů obsažených v obilovinách. Z hlediska výroby piva je tímto spouštěčem imunitní reakce gluten z ječmene. Ječný slad je hlavním zdrojem extraktu piva a tak je cílem projektu podstatně snížit množství glutenu ve sladu z ječmene a tím i v pivu. K tomuto účelu bude využita jednak částečná náhrada sladu jinými sladovanými obilovinami, které neobsahují gluten (pohanka obecná, pohanka tatarská, vhodné odrůdy prosa) a jednak rozštěpení glutenu v ječmenném sladu specifickými proteolytickými enzymy. Výběr vhodného enzymu bude zaměřen na minimální ovlivnění pěnivosti. Využití běžných proteas by vedlo k nepřijatelnému zhoršení pěnivosti a celkových senzorických kvalit piva.

Scientific branches

  • R&D category

    VV - Exeperimental development

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

    EI - Biotechnology and bionics

  • CEP - another secondary branch

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    20801 - Environmental biotechnology<br>20802 - Bioremediation, diagnostic biotechnologies (DNA chips and biosensing devices) in environmental management<br>20803 - Environmental biotechnology related ethics<br>20901 - Industrial biotechnology<br>20902 - Bioprocessing technologies (industrial processes relying on biological agents to drive the process) biocatalysis, fermentation<br>20903 - Bioproducts (products that are manufactured using biological material as feedstock) biomaterials, bioplastics, biofuels, bioderived bulk and fine chemicals, bio-derived novel materials<br>21101 - Food and beverages<br>30401 - Health-related biotechnology<br>30402 - Technologies involving the manipulation of cells, tissues, organs or the whole organism (assisted reproduction)<br>30403 - Technologies involving identifying the functioning of DNA, proteins and enzymes and how they influence the onset of disease and maintenance of well-being (gene-based diagnostics and therapeutic interventions [pharmacogenomics, gene-based therapeutics])<br>30404 - Biomaterials (as related to medical implants, devices, sensors)<br>30405 - Medical biotechnology related ethics<br>40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology<br>40402 - GM technology (crops and livestock), livestock cloning, marker assisted selection, diagnostics (DNA chips and biosensing devices for the early/accurate detection of diseases) biomass feedstock production technologies, biopharming<br>40403 - Agricultural biotechnology related ethics

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    There was developed the method of brewing Czech type suitable for coeliacs, using ordinary ingredients, also there was developed a procedure for malting of buckwheat to change a part of barley malt for gluten free material at the brew.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Mar 14, 2008

  • Realization period - end

    Dec 31, 2010

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

    Apr 22, 2010

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.

  • Data delivery code

    CEP11-MPO-FI-U/01:1

  • Data delivery date

    Jun 22, 2011

Finance

  • Total approved costs

    8,043 thou. CZK

  • Public financial support

    2,725 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    5,317 thou. CZK