The increasing of the milk consumption by the study of impacts of the changed technologies in the milk production and impacts of health parameters of dairy cow herds on the nutritional quality and biological value of cow milk as foodstuff raw material
Public support
Provider
Ministry of Agriculture
Programme
First-quality and safety nuorishment (National programme of research)
Call for proposals
Kvalitní a bezpečná výživa 1 (SMZE2004NTP1)
Main participants
—
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
5526/04 - 3020
Alternative language
Project name in Czech
Zvýšení spotřeby mléka poznáním vlivů měnících se prvovýrobních technologických faktorů a zdravotních ukazatelů stád krav na nutriční kvalitu a biologickou hodnotu syrového kravského mléka jako potravinářské suroviny
Annotation in Czech
Projekt je navržen a cílen ve svém základu k získání argumentů pro podporu spotřeby mléka. Zemědělská výroba v ČR prodělala značné technologické proměny během posledních patnácti let. Nejinak je tomu v mlékařství s ohledem na: chov krav, plemennéu skladbu populace, techniku dojení, krmení krav, užitkovost krav, hygienickou bezpečnost a kvalitu mléka. Většina změn byla v pozitivním smyslu. Zmíněné změny vyvolaly určité dopady do skladby a vlastností mléka ve smyslu molekulové skladby hlavních živin mléka, tedy jeho biologické hodnoty. Tyto položky byly podrobněji studovány v letech šedesátých a osmdesátých. Nikoliv nyní po období změn. Hygienická kvalita syrového mléka během těchto změn vzrostla velmi výrazně. Také veřejnost konzumentů byla nedávno neobjektivně negativně informována o vhodnosti mléka jako zdravé a bezpečné výživy. Argumenty byly pochybné, nicméně spotřeba mléka poklesla. Je potřebné čelit této kampani objektivními informacemi o skutečné živinové skladbě současně produkovaného mléka. N
Scientific branches
R&D category
NV - Nonindustrial research (Applied research excluded Industrial research)
CEP classification - main branch
GG - Zootechnics
CEP - secondary branch
GM - Food industry
CEP - another secondary branch
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
21101 - Food and beverages<br>40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)<br>40202 - Pets
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
Research aim of the plan was knowledge updating about operational system effects and health state of dairy cows on the biological nutritional values of cow milk after the period of quality changes in farming technologies.
Solution timeline
Realization period - beginning
Apr 1, 2004
Realization period - end
Dec 31, 2008
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Mar 10, 2008
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP09-MZE-1B-U/04:3
Data delivery date
Nov 4, 2009
Finance
Total approved costs
2,850 thou. CZK
Public financial support
2,850 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK