All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”
1B44036

The increasing of the milk consumption by the study of impacts of the changed technologies in the milk production and impacts of health parameters of dairy cow herds on the nutritional quality and biological value of cow milk as foodstuff raw material

Public support

  • Provider

    Ministry of Agriculture

  • Programme

    First-quality and safety nuorishment (National programme of research)

  • Call for proposals

    Kvalitní a bezpečná výživa 1 (SMZE2004NTP1)

  • Main participants

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    5526/04 - 3020

Alternative language

  • Project name in Czech

    Zvýšení spotřeby mléka poznáním vlivů měnících se prvovýrobních technologických faktorů a zdravotních ukazatelů stád krav na nutriční kvalitu a biologickou hodnotu syrového kravského mléka jako potravinářské suroviny

  • Annotation in Czech

    Projekt je navržen a cílen ve svém základu k získání argumentů pro podporu spotřeby mléka. Zemědělská výroba v ČR prodělala značné technologické proměny během posledních patnácti let. Nejinak je tomu v mlékařství s ohledem na: chov krav, plemennéu skladbu populace, techniku dojení, krmení krav, užitkovost krav, hygienickou bezpečnost a kvalitu mléka. Většina změn byla v pozitivním smyslu. Zmíněné změny vyvolaly určité dopady do skladby a vlastností mléka ve smyslu molekulové skladby hlavních živin mléka, tedy jeho biologické hodnoty. Tyto položky byly podrobněji studovány v letech šedesátých a osmdesátých. Nikoliv nyní po období změn. Hygienická kvalita syrového mléka během těchto změn vzrostla velmi výrazně. Také veřejnost konzumentů byla nedávno neobjektivně negativně informována o vhodnosti mléka jako zdravé a bezpečné výživy. Argumenty byly pochybné, nicméně spotřeba mléka poklesla. Je potřebné čelit této kampani objektivními informacemi o skutečné živinové skladbě současně produkovaného mléka. N

Scientific branches

  • R&D category

    NV - Nonindustrial research (Applied research excluded Industrial research)

  • CEP classification - main branch

    GG - Zootechnics

  • CEP - secondary branch

    GM - Food industry

  • CEP - another secondary branch

    GH - Nutrition of farm animals

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    21101 - Food and beverages<br>40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)<br>40202 - Pets

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    Research aim of the plan was knowledge updating about operational system effects and health state of dairy cows on the biological nutritional values of cow milk after the period of quality changes in farming technologies.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Apr 1, 2004

  • Realization period - end

    Dec 31, 2008

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

    Mar 10, 2008

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP09-MZE-1B-U/04:3

  • Data delivery date

    Nov 4, 2009

Finance

  • Total approved costs

    2,850 thou. CZK

  • Public financial support

    2,850 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK