The production of quality and safe cereal products using different control strategies of maize and store products.
Public support
Provider
Ministry of Agriculture
Programme
First-quality and safety nuorishment (National programme of research)
Call for proposals
Kvalitní a bezpečná výživa 2 (SMZE2005NPV02)
Main participants
—
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
46820/04-13020
Alternative language
Project name in Czech
Produkce kvalitních a bezpečných cereálních produktů s využitím různých strategií ochrany kukuřice a skladovaných produktů.
Annotation in Czech
Cílem projektu je získat nové poznatky pro omezení výskytu mykotoxinů v krmivech a potravinách z kukuřice inovací systémů ochrany při jejím pěstování a skladování a zhodnotit jejich vliv na zdraví hospodářských zvířat. Dílčím cílem je standardizovat analytické metody detekce mykotoxinů v ceráliích. Hodnoceny budou čtyři rozdílné strategie ochrany kukuřice na snížení poškození kukuřice od zavíječe kukuřičného, na výskyt toxigenních mikromycetů a obsah mykotoxinů v zrnu a siláži. Hodnocen bude také vztahmezi výskytem mikromycetů a mykotoxinů na kukuřici a jejich výskytem na následně pěstované pšenici a ječmeni a v jejich produktech. U ječmene a pšenice po předplodině kukuřici s různými strategiemi ochrany bude regulován výskyt toxigenních mikromycetů pomocí fungicidů, biopreparátů, využitím rezistentních odrůd a náchylných odrůd. U sladké kukuřice budou porovnávány pouze dvě strategie ochrany vůči zavíječi kukuřičnému a následně vyhodnocen výskyt reziduí pesticidů a mykotoxinů v produktu a v průběhu z
Scientific branches
R&D category
NV - Nonindustrial research (Applied research excluded Industrial research)
CEP classification - main branch
GF - Diseases, pests, weeds and plant protection
CEP - secondary branch
GH - Nutrition of farm animals
CEP - another secondary branch
GM - Food industry
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
21101 - Food and beverages<br>40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)<br>40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)<br>40202 - Pets
Completed project evaluation
Provider evaluation
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Project results evaluation
The research plan solved the elimination of mycotoxins occurrence in feedstuffs and food from maize and system innovations for protection during its cultivation and storage, standardization of analytical methods of the detection and assessment of their i
Solution timeline
Realization period - beginning
Feb 1, 2005
Realization period - end
Dec 31, 2008
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Mar 10, 2008
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP09-MZE-1B-U/04:3
Data delivery date
Nov 4, 2009
Finance
Total approved costs
16,451 thou. CZK
Public financial support
16,451 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK