All
All

What are you looking for?

All
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”
1G58076

Starch and protein characteristics in wheat for industrial utilization; donors of valuable characters, recommendation of cultivars and appropriate growing technologies.

Project goals

Released winter wheat cultivars and some selected lines will be evaluated in three types of field trials- field test for recommendation of cultivars, experiments with cultivars and lines aimed at assessment of fodder quality as well as field tests of selected cultivars under different tillage and input levels. Also suitable genetic resources will be evaluated in field trials and donors of valuable characters will be selected and described. Beside field evaluation, starch and protein content and structure in seed will be analyzed in laboratory tests. Valuable materials- donors of quality characters , will be characterized by means of protein markers and DNA markers; convenient markers for utilization in breeding will be searched. The project objective is to characterize starch and protein contents and structure in released wheat cultivars and selected donors, with respect to different industrial utilization of grain (starch bio-ethanol, bio-degradable matters, fodder). Also donors of import

Keywords

pšeniceodrůdyprostředíagrotechnikakvalita zrnaškrobbílkovinynepotravinářské využití

Public support

  • Provider

    Ministry of Agriculture

  • Programme

    Using of natural sources (National programme of research)

  • Call for proposals

    Využití přírodních zdrojů 2 (SMZE2005NPV03)

  • Main participants

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    39632/05-13020

Alternative language

  • Project name in Czech

    Charakteristiky škrobu a bílkovin zrna pšenice pro nepotravinářské využití; donory cenných znaků, vhodné odrůdy a pěstitelské technologie.

  • Annotation in Czech

    Významné registrované odrůdy ozimé pšenice budou hodnoceny spolu s dalšími vybranými materiály ve třech typech polních pokusů- polních testech pro doporučování odrůd (ORO), experimentech s odrůdami a liniemi pro posouzení krmné kvality a polních testechs vybranými odrůdami při různé úrovni vstupů a zpracování půdy. V polních pokusech budou rovněž hodnoceny genetické zdroje, budou vybrány a popsány donory cenných znaků. Vedle polních pokusů bude v laboratorních testech prováděno analytické hodnoceníkvality zrna, zejména s ohledem na obsah a strukturu škrobu a bílkovin. Hodnotné materiály- donory znaků kvality- budou charakterizovány s využitím bílkovinných markerů a DNA markerů; budou vyhledány markery využitelné ve šlechtění. Cílem projektu jecharakterizovat významné odrůdy současného sortimentu ozimé pšenice a vybrané donory z hlediska obsahu a struktury škrobu a bílkovin zrna, s ohledem na diferencované technologické využití produkce (škrob, bioetanol, biodegradovatelné materiály, krmiva).

Scientific branches

  • R&D category

    ZV - Basic research

  • CEP classification - main branch

    GE - Plant cultivation

  • CEP - secondary branch

    GC - Plant growing, crop rotation

  • CEP - another secondary branch

    EB - Genetics and molecular biology

  • 10603 - Genetics and heredity (medical genetics to be 3)
    10604 - Reproductive biology (medical aspects to be 3)
    10605 - Developmental biology
    10608 - Biochemistry and molecular biology
    10609 - Biochemical research methods
    30101 - Human genetics
    40105 - Horticulture, viticulture
    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    The project proceeded according to plan achieving the planned results usable and used in practice for characterising grains of starch and proteins in cereals. Suitable varieties were selected for obtaining these components.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Dec 1, 2005

  • Realization period - end

    Dec 31, 2009

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

    Feb 27, 2009

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP10-MZE-1G-U/02:2

  • Data delivery date

    Jun 29, 2011

Finance

  • Total approved costs

    6,094 thou. CZK

  • Public financial support

    6,094 thou. CZK

  • Other public sources

    62 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK