Novel approaches to control heat-induced hazardous compounds in processed foods
Public support
Provider
Ministry of Education, Youth and Sports
Programme
Programme of regional and international cooperation in R&D (National programme of research)
Call for proposals
Regionální a mezinárodní spolupráce ve výzkumu 2 (SMSM2004001P2)
Main participants
—
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
1074/2005-32
Alternative language
Project name in Czech
Nové přístupy ke kontrole rizikových látek vznikajících při tepelném zpracování potravin
Annotation in Czech
výzkum potenciálních lidských karcinogenů vznikajících při tepelném zpracování potravin -akrylamid, furan
Scientific branches
R&D category
NV - Nonindustrial research (Applied research excluded Industrial research)
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
—
CEP - another secondary branch
—
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
21101 - Food and beverages
Completed project evaluation
Provider evaluation
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Project results evaluation
Methods for monitoring of processing contaminants(acrylamide and furan) were developed within this project. Method for determination of volatile products of Maillard reaction(alkylpyrazines),potential markers of acrylamide formation,was developed.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2005
Realization period - end
Apr 30, 2008
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Feb 21, 2008
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP09-MSM-1P-U/01:1
Data delivery date
Jun 25, 2009
Finance
Total approved costs
1,443 thou. CZK
Public financial support
1,443 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK