Identification and evaluation of pea quality for food production.
Public support
Provider
Ministry of Education, Youth and Sports
Programme
Health and quality of life
Call for proposals
Zdravý a kvalitní život 1 (SMSM2006002B1)
Main participants
—
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
1182/2010-31
Alternative language
Project name in Czech
Identifikace a hodnocení kvalitativních parametrů polního a dřeňového hrachu určeného pro lidskou výživu.
Annotation in Czech
Projekt je zaměřen na komplexní řešení problematiky kvality hrachu určeného pro lidskou výživu. Záměrem je získat informace o zdraví prospěšných látkách - rezistentní škrob, karotenoidy, vitamíny v závislosti na odrůdě a ověřit možnost jejich využitívpotravinářském průmyslu. Cílem práce je i studium změn kvality v procesu dozrávání- stanovení optimální technologické zralosti, obsah a stabilita barviv, vhodnost suroviny pro průmyslové zpracování - konzervování, mražení a sušení. Na druhé straněbu de ověřena i míra rizik - výskyt patogenů, mykotoxinů a těžkých kovů v semenech hrachu. Nové poznatky se uplatní při cíleném šlechtění hrachu určeného pro potravinářský průmysl.
Scientific branches
R&D category
AP - Applied research
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
GE - Plant cultivation
CEP - another secondary branch
—
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
21101 - Food and beverages<br>40105 - Horticulture, viticulture<br>40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
The aim of this prohect was improvement of nutritional value of pea, i.e. identification of antinutritional substances (heavy metals, mycotoxins), identification and use in breeding of varieties with higher nutritional value (resistent starch, carotenoids, zinc). It was completed and the proper harvest time for higher content of the nutritional substances identified. Varieties Morris and Twinset
Solution timeline
Realization period - beginning
Jul 1, 2006
Realization period - end
Jun 30, 2011
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Feb 25, 2011
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP12-MSM-2B-U/01:1
Data delivery date
Jul 3, 2012
Finance
Total approved costs
12,009 thou. CZK
Public financial support
10,596 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
1,413 thou. CZK