Study of production and efficiency of bacteriocins produced by lactic acid bacteria zkrácený název:Bacteriocinogenic strain of lactic acid bacteria
Project goals
- Knowledge exchange between laboratories - Possibility to test strains which originate from different geographical zones ? investigation of the differences and similarities of LAB strains, formation of the general conclusions (for the Czech part are important the strains from Tucuman). - Young scientific workers learn and exchange new isolation methods. Characterization of the target strains and also produced protein types bacteriocins, studied in the cooperating laboratories. - It is possible to expect that the main goal of the research will led to the application of bacteriocines to the new food formula and further that new biological agents active against unwanted microflora in food will be obtained. - On the basis of exchange, beside scientific experience, young scientists will closely learn cultural and culinary habits of other country. - Integration of gained knowledge and results into the curricula of magister and doctoral studies at FPBT - Verification of strains probiotic properties.
Keywords
lactic acid bacteriabacteriocinesantimicrobial activitylisteriasbiofilmfood
Public support
Provider
Ministry of Education, Youth and Sports
Programme
—
Call for proposals
FP6-2002-Mobility-12
Main participants
—
Contest type
RP - Co-financing of EC programme
Contract ID
MSMT-2957/2012-36
Alternative language
Project name in Czech
Studium produkce a účinnosti bakteriocínů produkovaných bakteriemi mléčného kvašení
Annotation in Czech
- Biochemická a molekulárně biologická charakterizace kmenů bakterií mléčného kvašení izolovaných v severovýchodní části Argentiny, u kterých byla potvrzena tvorba bakteriocínů v předcházejícím projektu (2010-2011). - Stanovení biodiversity argentinskýcha českých producentů bakteriocínů. - Sekvenace DNA producentů - zmapování genů zodpovědných za produkci bakteriocínů - vzájemné srovnání DNA jednotlivých kmenů -Izolace bakteriocínů, jejich purifikace a ověření jejich antimikrobiální aktivity v modelových pokusech s bakteriální suspenzí nežádoucích bakterií a s potravinami těmito bakteriemi uměle infikovanými. - Ověření aktivity producentů bakteriocínu a izolovaných bakteriocínů na tvorbu a degradaci biofilmu vytvářeného bakterií Listeria monocytogenesv potravinářských provozech (výroba sýrů zrajících pod mazem) - Ověřit probiotické vlastnosti získaných kmenů
Scientific branches
R&D category
ZV - Basic research
CEP classification - main branch
EE - Microbiology, virology
CEP - secondary branch
GM - Food industry
CEP - another secondary branch
CE - Biochemistry
10606 - Microbiology
10607 - Virology
10608 - Biochemistry and molecular biology
10609 - Biochemical research methods
21101 - Food and beverages
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
This project is being realized in the framework of the MOBILITY Activity that aims primarily on establishing and strenghtening ties with foreign research institutions. The control of particular outputs is not implemented by the evalution committee, but the correctness of allocated finances and the adequacy of their use are checked.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2012
Realization period - end
Dec 31, 2013
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Feb 18, 2013
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP14-MSM-7A-U/01:1
Data delivery date
Jun 30, 2014
Finance
Total approved costs
320 thou. CZK
Public financial support
320 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK
Basic information
Recognised costs
320 CZK thou.
Public support
320 CZK thou.
100%
Provider
Ministry of Education, Youth and Sports
CEP
EE - Microbiology, virology
Solution period
01. 01. 2012 - 31. 12. 2013