Cultural, historical and natural aspects of terroir in the Czech Republic
Public support
Provider
Ministry of Culture
Programme
—
Call for proposals
SMK02023DH001
Main participants
Mendelova univerzita v Brně / Zahradnická fakulta<br>Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem / Filozofická fakulta
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
009/2023/OVV
Alternative language
Project name in Czech
Kulturní, historické a přírodní aspekty terroir v České republice
Annotation in Czech
Cílem projektu je prostudovat a následně formou aplikovaných výsledků přispět ke zmapování kulturní identity a přírodních aspektů vinohradnictví a vinařství v České republice za účelem vytvoření metodického návrhu pro rajonizaci a apelační systém značení vín, který by byl reálně využíván v praxi. Tento metodický návrh apelační klasifikace se bude opírat o kulturně-historická data studovaných lokalit v propojení s přírodními aspekty a celkovým terroir daného území. Získaná data budou podrobně popsána na základě objektivního a komplexního hodnocení a výzkumu archivních pramenů. Díky vzájemné komparaci pak bude možné získat ucelené informace a porozumět konkrétním lokalitám. Podpůrnými daty pro uvedené cíle bude sestavení několika interaktivních map, ve kterých budou výsledky zobrazeny a o které se metodický návrh bude opírat. Předpokladem je zpracovat modelové lokality v Čechách i na Moravě. V nich popsat kulturně-historický vývoj v čase s odkazem na vinohradnictví a vinařství, zevrubně v nich charakterizovat přírodní podmínky a pěstované odrůdy. Z předmětných map pak vzejde unikátní Metodika, jež bude, na základě získaných kulturně-historických a přírodních atributů zcela zásadním způsobem ovlivňovat náhled na klasifikační systém zatřizování vín v České republice Jedná se o téma, které je aktuální, žádané a jedinečné a bude podpořeno hlavními autoritami jako je Svaz vinařů ČR. V případě úspěšného řešení by byl v dlouhodobém horizontu přesah výsledků projektu zcela jistě mezinárodního charakteru.
Scientific branches
R&D category
AP - Applied research
OECD FORD - main branch
60101 - History (history of science and technology to be 6.3, history of specific sciences to be under the respective headings)
OECD FORD - secondary branch
40105 - Horticulture, viticulture
OECD FORD - another secondary branch
60500 - Other Humanities and the Arts
CEP - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
AB - History<br>GE - Plant cultivation
Solution timeline
Realization period - beginning
Mar 1, 2023
Realization period - end
Dec 31, 2027
Project status
B - Running multi-year project
Latest support payment
Mar 16, 2023
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP24-MK0-DH-R
Data delivery date
Feb 19, 2024
Finance
Total approved costs
19,857 thou. CZK
Public financial support
19,857 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK