All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Cultural, historical and natural aspects of terroir in the Czech Republic

Public support

  • Provider

    Ministry of Culture

  • Programme

  • Call for proposals

    SMK02023DH001

  • Main participants

    Mendelova univerzita v Brně / Zahradnická fakulta<br>Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem / Filozofická fakulta

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    009/2023/OVV

Alternative language

  • Project name in Czech

    Kulturní, historické a přírodní aspekty terroir v České republice

  • Annotation in Czech

    Cílem projektu je prostudovat a následně formou aplikovaných výsledků přispět ke zmapování kulturní identity a přírodních aspektů vinohradnictví a vinařství v České republice za účelem vytvoření metodického návrhu pro rajonizaci a apelační systém značení vín, který by byl reálně využíván v praxi. Tento metodický návrh apelační klasifikace se bude opírat o kulturně-historická data studovaných lokalit v propojení s přírodními aspekty a celkovým terroir daného území. Získaná data budou podrobně popsána na základě objektivního a komplexního hodnocení a výzkumu archivních pramenů. Díky vzájemné komparaci pak bude možné získat ucelené informace a porozumět konkrétním lokalitám. Podpůrnými daty pro uvedené cíle bude sestavení několika interaktivních map, ve kterých budou výsledky zobrazeny a o které se metodický návrh bude opírat. Předpokladem je zpracovat modelové lokality v Čechách i na Moravě. V nich popsat kulturně-historický vývoj v čase s odkazem na vinohradnictví a vinařství, zevrubně v nich charakterizovat přírodní podmínky a pěstované odrůdy. Z předmětných map pak vzejde unikátní Metodika, jež bude, na základě získaných kulturně-historických a přírodních atributů zcela zásadním způsobem ovlivňovat náhled na klasifikační systém zatřizování vín v České republice Jedná se o téma, které je aktuální, žádané a jedinečné a bude podpořeno hlavními autoritami jako je Svaz vinařů ČR. V případě úspěšného řešení by byl v dlouhodobém horizontu přesah výsledků projektu zcela jistě mezinárodního charakteru.

Scientific branches

  • R&D category

    AP - Applied research

  • OECD FORD - main branch

    60101 - History (history of science and technology to be 6.3, history of specific sciences to be under the respective headings)

  • OECD FORD - secondary branch

    40105 - Horticulture, viticulture

  • OECD FORD - another secondary branch

    60500 - Other Humanities and the Arts

  • CEP - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    AB - History<br>GE - Plant cultivation

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Mar 1, 2023

  • Realization period - end

    Dec 31, 2027

  • Project status

    B - Running multi-year project

  • Latest support payment

    Mar 16, 2023

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP24-MK0-DH-R

  • Data delivery date

    Feb 19, 2024

Finance

  • Total approved costs

    19,857 thou. CZK

  • Public financial support

    19,857 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK