Volumetric preservation technologies for food quality improvement by retention of sensitive and mitigation of neoformed compounds
Public support
Provider
Ministry of Industry and Trade
Programme
—
Call for proposals
—
Main participants
Regionální potravinářský klastr, z.s.
Contest type
OP - EU Operational Programme
Contract ID
MPO 711/19/61200/2
Alternative language
Project name in Czech
Volumetrické konzervační technologie zvyšování kvality potravin prostřednictvím zachování citlivých a redukce nově vytvořených složek
Annotation in Czech
Projekt napomůže získání hlubšího poznání účinků vysokotlaké pasterace, využití vysoké tlaku a teploty pro sterilizaci a ohmického ohřevu z pohledu vlivu těchto technologií na kvalitu, bezpečnost a senzorickou jakost potravinářských výrobků, hodnocenou na základě řady parametrů, např. struktury potravin, přítomnosti mikroorganismů a spor, enzymatické aktivity a nutričních ukazatelů, procesních kontaminantů, v porovnání s konvenčními technologiemi.
Scientific branches
R&D category
VV - Exeperimental development
CEP classification - main branch
JP - Industrial processes and processing
CEP - secondary branch
GM - Food industry
CEP - another secondary branch
—
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
20501 - Materials engineering<br>20705 - Remote sensing<br>20706 - Marine engineering, sea vessels<br>20707 - Ocean engineering<br>21101 - Food and beverages
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
The goals of the project were achieved, the indicators were fulfilled. The obtained results regarding HPTS can be of great benefit to food quality and safety. The benefit for partner companies is the development of processes and products and the possibility to participate in new projects. For institutional partners, sustainability is ensured by the continuation of established cooperation.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 20, 2017
Realization period - end
Dec 31, 2021
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Jan 8, 2019
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP22-MPO-EG-U
Data delivery date
Jul 14, 2022
Finance
Total approved costs
7,239 thou. CZK
Public financial support
0 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
2,672 thou. CZK