All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The evaluation of the grape wines quality, their imitations and the harmonization of analytic methods with the regulations of EU.

Public support

  • Provider

    Ministry of Agriculture

  • Programme

  • Call for proposals

  • Main participants

    Mendelova univerzita v Brně

  • Contest type

  • Contract ID

Alternative language

  • Project name in Czech

    Hodnocení jakosti révových vín, jejich napodobenin a harmonizace analytických metod s normami EU.

  • Annotation in Czech

    Zákon o vinohradnictví a vinařství stanovil jasná kritéria pro zařazování révových vín do kvalitativních tříd podle dosažené cukernatosti hroznů, vymezil základní technologické postupy a omezení při jejich výrobě. Pracoviště zabývající se hodnocením kvality révových vín a kontrolou jejich výroby využívají metody uvedené v technické normě ČSN 56 0216, která se plně neshoduje s platnými normami EU a nedostatečně plní zvýšené požadavky na látkovou analýzu révových vín. Vzhledem k připravovanému vstupu ČR do EU i samotnému normálnímu fungování procesu zkoušení révových vín, kontrole výroby a ochraně spotřebitele je žádoucí v krátké době dospět k úplné kompatibilitě metod používaných u nás s metodami, které jsou vyžadovány v zemích EU. Navržený projekt je významným příspěvkem pro harmonizaci metod hodnotících jakost a falšování révových vín s postupy běžnými v EU a otvírá prostor pro důslednější ochranu spotřebitele a zvyšování konkurenceschopnosti tuzemských vín.

Scientific branches

  • R&D category

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

  • CEP - another secondary branch

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    21101 - Food and beverages

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 1996

  • Realization period - end

    Jan 1, 1997

  • Project status

    K - Ending multi-year project

  • Latest support payment

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP/1997/MZE/MZE7EP/V/9:7

  • Data delivery date

Finance

  • Total approved costs

    344 thou. CZK

  • Public financial support

    344 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK