All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Evaluation of nutritious value, quality and utility of selected kinds of vegetables in rational nutrition

Public support

  • Provider

    Ministry of Agriculture

  • Programme

  • Call for proposals

  • Main participants

    Mendelova univerzita v Brně

  • Contest type

  • Contract ID

Alternative language

  • Project name in Czech

    Zhodnocení nutriční hodnoty, kvality a využitelnosti vybraných druhů zeleniny v racionální výživě

  • Annotation in Czech

    Cílem je zhodnocení nutriční hodnoty nově zaváděných zelenin do našeho sortimentu, stanovení obsahu vitamínů, zvláště C a E, vlákniny, ale i nitrátů, případně těžkých kovů ve zkoušeném sortimentu i při různé technologii pěstování. Údaje o nutriční hodnotě se v literatuře diametrálně liší, není spolehlivý zdroj, ze kterého by bylo možné získat věrohodné údaje. Záměrem je doporučit našim pěstitelům i zpracovatelům (mrazírny) takové odrůdy pěstované nejvhodnější technologií, nutričně nejbohatší a ty, kterénejméně kumulují škodlivé látky. Jak je známo u tradičně pěstovaných zelenin, odrůdové rozdíly mohou být značné. Vzhledem k tomu, že producent osiva tyto údaje neuvádí, nemohou se pěstitelé ani zpracovatelé v široké nabídce odrůd orientovat a vybrat podle kvality. Tímto výběrem chceme přispět k účinné propagaci nově zaváděných zelenin do naší výživy a k uvedení co nejkvalitnějšího produktu do našeho sortimentu zeleniny.

Scientific branches

  • R&D category

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

  • CEP - another secondary branch

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    21101 - Food and beverages

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    Řešení probíhalo dle plánu, bylo dosaženo plánovaných cílů. Získané údaje budou podkladem pro cílenou propagaci zdravé výživy a zavedení zelenin do systému optimalizace výživy.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 1996

  • Realization period - end

    Jan 1, 1999

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP/2000/MZE/MZE0QB/U/5:1

  • Data delivery date

Finance

  • Total approved costs

    655 thou. CZK

  • Public financial support

    655 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK