All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”
EP7127

Proposed production technology of inverted beet sugar syrup

Public support

  • Provider

    Ministry of Agriculture

  • Programme

  • Call for proposals

  • Main participants

    VUC Praha, a. s.

  • Contest type

  • Contract ID

Alternative language

  • Project name in Czech

    Návrh technologie výroby invertovaného řepného sirupu

  • Annotation in Czech

    Snaha využít cukrovku pro netradiční výroby je neustále v popředí zájmu jak producentů, tak zpracovatelů. Vývojem této technologie vznikne alternativní potravinářský výrobek, který dodává kromě sladké chuti i látky pozitivně působící na organismus. Technologie výroby bude mít nižší spotřebu energie a nižší ztráty cukru. Výrobek bude lépe stravitelný, užitečné necukry nebudou odcházet do melasy, ale budou dále zhodnoceny. Nově vyvíjený produkt bude možno zařadit jako surovinu pro vývoj pootravin s vyššími funkčními vlastnostmi. Tyto přínosy se projeví i ve vyšším zhodnocení zemědělské produkce. Nová technologie bude mít přínosy pro životní prostředí: nebude využíváno k výrobě vápno (snížení hlučnosti v okolí cukrovaru, odpadnou páchnoucí saturační kaly), snížení energetické náročnosti výroby způsobí snížení exhalací. Technologie bude zahrnovat následující nové kroky: speciální systém extrakce, oddělování řepné drtě, membránová a ionexová separace, řízená inverze sacharózy, zvláště vyvinutý sy

Scientific branches

  • R&D category

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

  • CEP - another secondary branch

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    21101 - Food and beverages

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)

  • Project results evaluation

    Výsledkem je návrh výroby invertovaného řepného sirobu a jeho využití. Výhodou tohoto postupu je minimalizace mikrobiální kontaminace produktu a jeho dlouhodobá skladovatelnost.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 1997

  • Realization period - end

    Jan 1, 2000

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP/2001/MZE/MZE1QA/U/N/3:2

  • Data delivery date

Finance

  • Total approved costs

    1,547 thou. CZK

  • Public financial support

    1,233 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK