All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”
EP7237

Utilization of plant genetic resources for increasing of quality and spreading of food raw material spectra.

Public support

  • Provider

    Ministry of Agriculture

  • Programme

  • Call for proposals

  • Main participants

    Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i.

  • Contest type

  • Contract ID

Alternative language

  • Project name in Czech

    Využití diverzity genetických zdrojů vybraných rostlin ke zlepšování kvality a rozšíření spektra surovin pro výrobu potravin

  • Annotation in Czech

    Probíhající změny ve struktuře rostlinné výroby s sebou přinášejí i požadavky na druhové a odrůdové složení zemědělských plodin. Rozšíření spektra o nové málo pěstované či tradiční, ale opomíjené druhy, přispívá nejen k posílení tržní produkce a zvýšeníkonkurenceschopnosti podniků, ale i k zajištění zdravé výživy našeho obyvatelstva. Skutečnost, že velká část obyvatel je ohrožena civilizačními chorobami potvrzuje řada studií. Je prokázáno, že lidé, kteří mají hladinu celkového cholesterolu >6,2 mmol/lmají rovněž riziko ateroslerózy a ischemické choroby srdeční alespoň čtyřikrát vyšší. Každé zvýšení hladiny cholesterolu o jedno procento představuje vznik rizika srdečního infarktu. Doporučuje se úprava životsprávy již od dětství, změna životního stylu,hodně pohybu a méně tuků. Z tohoto pohledu určité řešení nabízejí tzv. pseudocereálie (pohanka, proso, čirok, laskavec, quinoa, čumíza), které znamenají návrat ke klasické cereální výživě a mohou významně zvýšit podíl nestrávitelné vlákniny. Cí

Scientific branches

  • R&D category

  • CEP classification - main branch

    GE - Plant cultivation

  • CEP - secondary branch

  • CEP - another secondary branch

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    40105 - Horticulture, viticulture<br>40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)

  • Project results evaluation

    Cíle projektu byly splněny. Výsledky projektu mají praktický význam z hlediska výroby a zavedení do prodeje nových produktů zdravé výživy.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 1997

  • Realization period - end

    Jan 1, 2000

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP/2001/MZE/MZE1QA/U/N/3:2

  • Data delivery date

Finance

  • Total approved costs

    2,924 thou. CZK

  • Public financial support

    1,149 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK