Utilization of plant genetic resources for increasing of quality and spreading of food raw material spectra.
Public support
Provider
Ministry of Agriculture
Programme
—
Call for proposals
—
Main participants
Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i.
Contest type
—
Contract ID
—
Alternative language
Project name in Czech
Využití diverzity genetických zdrojů vybraných rostlin ke zlepšování kvality a rozšíření spektra surovin pro výrobu potravin
Annotation in Czech
Probíhající změny ve struktuře rostlinné výroby s sebou přinášejí i požadavky na druhové a odrůdové složení zemědělských plodin. Rozšíření spektra o nové málo pěstované či tradiční, ale opomíjené druhy, přispívá nejen k posílení tržní produkce a zvýšeníkonkurenceschopnosti podniků, ale i k zajištění zdravé výživy našeho obyvatelstva. Skutečnost, že velká část obyvatel je ohrožena civilizačními chorobami potvrzuje řada studií. Je prokázáno, že lidé, kteří mají hladinu celkového cholesterolu >6,2 mmol/lmají rovněž riziko ateroslerózy a ischemické choroby srdeční alespoň čtyřikrát vyšší. Každé zvýšení hladiny cholesterolu o jedno procento představuje vznik rizika srdečního infarktu. Doporučuje se úprava životsprávy již od dětství, změna životního stylu,hodně pohybu a méně tuků. Z tohoto pohledu určité řešení nabízejí tzv. pseudocereálie (pohanka, proso, čirok, laskavec, quinoa, čumíza), které znamenají návrat ke klasické cereální výživě a mohou významně zvýšit podíl nestrávitelné vlákniny. Cí
Scientific branches
R&D category
—
CEP classification - main branch
GE - Plant cultivation
CEP - secondary branch
—
CEP - another secondary branch
—
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
40105 - Horticulture, viticulture<br>40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Completed project evaluation
Provider evaluation
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Project results evaluation
Cíle projektu byly splněny. Výsledky projektu mají praktický význam z hlediska výroby a zavedení do prodeje nových produktů zdravé výživy.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 1997
Realization period - end
Jan 1, 2000
Project status
U - Finished project
Latest support payment
—
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP/2001/MZE/MZE1QA/U/N/3:2
Data delivery date
—
Finance
Total approved costs
2,924 thou. CZK
Public financial support
1,149 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK