All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Continuous fermentation of alcohol-free beer

Public support

  • Provider

    Czech Science Foundation

  • Programme

    Standard projects

  • Call for proposals

    Standardní projekty 9 (SGA02006GA-ST)

  • Main participants

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    104/06/1418

Alternative language

  • Project name in Czech

    Kontinuální kvašení nealkoholického piva

  • Annotation in Czech

    Přes značný pokrok v oblasti biotechnologií a v jejich zavádění do pivovarského procesu, stále výrazně převažuje tradiční vsádkové kvašení nad jeho kontinuální alternativou. Důvody spočívají zejména v inženýrských problémech, nedostatečné kvalitě výrobkua vysokých investičních nákladech kontinuálního procesu. Cílem tohoto projektu je vyvinout ucelenou technologii, která by z hlediska objemové produktivity, kvality výrobku, výrobních nákladů a regulace procesu představovala slibnou alternativu k současným průmyslovým procesům. Dosáhnout by se to mělo (i) optimalizací reaktorového uspořádání (GLR) založeném na podrobném studiu hydrodynamiky reaktoru; (ii) použitím levného nosiče (mláto) připraveného z vedlejšího produktu pivovarství; (iii) stabilní produkcí vysoce kvalitního finálního výrobku pomocí účinného odhadu životaschopnosti imobilizovaných kvasinek a on-line regulací procesu (senzor na měření etanolu). Domníváme se, že kromě pivovarské aplikace bude možné mnohé výsledky výzkumu

Scientific branches

  • R&D category

    ZV - Basic research

  • CEP classification - main branch

    CI - Industrial chemistry and chemical engineering

  • CEP - secondary branch

  • CEP - another secondary branch

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    20401 - Chemical engineering (plants, products)<br>20402 - Chemical process engineering

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    The goal of the project was to develop an integral technology (lab-scale) for continuous alcohol-free beer production with yeast immobilized on brewery by-product (spent grains) that would outperform the existing limited batch fermentations in terms of v

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 2006

  • Realization period - end

    Dec 31, 2008

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

    Apr 25, 2008

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP09-GA0-GA-U/02:2

  • Data delivery date

    Oct 22, 2009

Finance

  • Total approved costs

    3,089 thou. CZK

  • Public financial support

    3,089 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK