All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Gut microbiota and the role of food additives in the development of allergies and autoimmune diseases

Public support

  • Provider

    Czech Science Foundation

  • Programme

    Standard projects

  • Call for proposals

    Standardní projekty 19 (SGA0201500001)

  • Main participants

    Mikrobiologický ústav AV ČR, v. v. i.

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    15-09518S

Alternative language

  • Project name in Czech

    Střevní mikroflóra a úloha konzervačních látek při vzniku alergií a autoimunitních onemocnění

  • Annotation in Czech

    Celosvětově stoupá výskyt alergií a autoimunitních onemocnění. Podle současných poznatků může být příčinou porucha složení střevní mikroflóry charakterizovaná změnou poměru zastoupení prospěšných a patogenních mikroorganismů, která způsobí vznik onemocnění u jedinců s genetickou predispozicí. Z faktorů vnějšího prostředí má na složení střevní mikroflóry největší vliv dieta. Domníváme se, že konzervační látky obsažené ve stravě ovlivňují složení střevní mikroflóry, a mohou tak vést ke vzniku onemocnění u citlivého jedince. Ke studiu vlivu aditiv na složení střevního mikrobiomu použijeme gnotobiotické myši osazené definovanou lidskou střevní mikroflórou, které budou dostávat v pitné vodě běžná potravinářská aditiva. Schopnost střevní mikroflóry, která byla modifikována aditivy, indukovat vznik onemocnění bude detailně studována na standardních experimentálních modelech. Hlavním přínosem tohoto projektu bude tedy posouzení vlivu faktorů vnějšího prostředí, a to především potravinářských aditiv, na složení střevní mikroflóry, a tím i vznik a průběh alergií či autoimunitních onemocnění.

Scientific branches

  • R&D category

    ZV - Basic research

  • CEP classification - main branch

    EC - Immunology

  • CEP - secondary branch

    EE - Microbiology, virology

  • CEP - another secondary branch

    FN - Epidemiology, infection diseases and clinical immunology

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    10606 - Microbiology<br>10607 - Virology<br>30102 - Immunology<br>30302 - Epidemiology<br>30303 - Infectious Diseases

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    The project was carried out in accordance with the grant application and the progress reports. The results were published in 5 articles. The sensitivity of some strains of intestinal microflora bacteria to food additives has been demonstrated. As a result, proinflammatory strains of bacteria can prevail in the intestinal microbiota. This will increase the risk of developing autoimmune diseases.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 2015

  • Realization period - end

    Apr 25, 2019

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

    Apr 5, 2017

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP20-GA0-GA-U/01:1

  • Data delivery date

    Jul 2, 2020

Finance

  • Total approved costs

    5,688 thou. CZK

  • Public financial support

    5,688 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK