Gut microbiota and the role of food additives in the development of allergies and autoimmune diseases
Public support
Provider
Czech Science Foundation
Programme
Standard projects
Call for proposals
Standardní projekty 19 (SGA0201500001)
Main participants
Mikrobiologický ústav AV ČR, v. v. i.
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
15-09518S
Alternative language
Project name in Czech
Střevní mikroflóra a úloha konzervačních látek při vzniku alergií a autoimunitních onemocnění
Annotation in Czech
Celosvětově stoupá výskyt alergií a autoimunitních onemocnění. Podle současných poznatků může být příčinou porucha složení střevní mikroflóry charakterizovaná změnou poměru zastoupení prospěšných a patogenních mikroorganismů, která způsobí vznik onemocnění u jedinců s genetickou predispozicí. Z faktorů vnějšího prostředí má na složení střevní mikroflóry největší vliv dieta. Domníváme se, že konzervační látky obsažené ve stravě ovlivňují složení střevní mikroflóry, a mohou tak vést ke vzniku onemocnění u citlivého jedince. Ke studiu vlivu aditiv na složení střevního mikrobiomu použijeme gnotobiotické myši osazené definovanou lidskou střevní mikroflórou, které budou dostávat v pitné vodě běžná potravinářská aditiva. Schopnost střevní mikroflóry, která byla modifikována aditivy, indukovat vznik onemocnění bude detailně studována na standardních experimentálních modelech. Hlavním přínosem tohoto projektu bude tedy posouzení vlivu faktorů vnějšího prostředí, a to především potravinářských aditiv, na složení střevní mikroflóry, a tím i vznik a průběh alergií či autoimunitních onemocnění.
Scientific branches
R&D category
ZV - Basic research
CEP classification - main branch
EC - Immunology
CEP - secondary branch
EE - Microbiology, virology
CEP - another secondary branch
FN - Epidemiology, infection diseases and clinical immunology
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
10606 - Microbiology<br>10607 - Virology<br>30102 - Immunology<br>30302 - Epidemiology<br>30303 - Infectious Diseases
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
The project was carried out in accordance with the grant application and the progress reports. The results were published in 5 articles. The sensitivity of some strains of intestinal microflora bacteria to food additives has been demonstrated. As a result, proinflammatory strains of bacteria can prevail in the intestinal microbiota. This will increase the risk of developing autoimmune diseases.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2015
Realization period - end
Apr 25, 2019
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Apr 5, 2017
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP20-GA0-GA-U/01:1
Data delivery date
Jul 2, 2020
Finance
Total approved costs
5,688 thou. CZK
Public financial support
5,688 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK