Exposure of human gut microbiota to antimicrobial preservatives: impact assessment using in vitro models and gnotobiotic mouse model
Public support
Provider
Czech Science Foundation
Programme
Standard projects
Call for proposals
SGA0202200004
Main participants
Mikrobiologický ústav AV ČR, v. v. i.
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
22-12533S
Alternative language
Project name in Czech
Expozice lidské střevní mikrobioty konzervačním látkám: hodnocení dopadů pomocí in vitro modelů a modelu gnotobiotických myší
Annotation in Czech
Důkazy, že složení a funkční změny lidské střevní mikrobioty, tj. dysbióza, hrají zásadní roli v patogenezi mnoha imunitně zprostředkovaných, metabolických nebo dokonce psychiatrických poruch, se hromadí rychlým tempem, ale mnoho potenciálních spouštěčů dysbiózy, včetně antimikrobiálních potravinářských aditiv, zůstává stále nedostatečně prozkoumáno. Naše skupina nedávno zjistila, že směs benzoátu sodného, dusitanu sodného a sorbanu draselného indukuje proteobakteriální střevní dysbiózu. Cílem tohoto projektu je otestovat všechny běžně používané antimikrobiální konzervační látky proti panelu reprezentativních lidských střevních mikroorganismů, jenž bude zahrnovat nejen baktérie, ale i houby a archaea (studie in vitro), a také v modelu "humanizovaných" myší (in vivo). Komplexní analýza vlivu konzervačních látek bude zaměřena na metagenom a metatranskriptom mikrobioty, střevní metabolom, permeabilitu střeva a imunitní a metabolickou odezvu hostitele. Konzervační látky budou rozděleny do kategorií na základě „vstřícnosti vůči mikrobiotě“ a budou navrženy vhodné alternativy.
Scientific branches
R&D category
ZV - Basic research
OECD FORD - main branch
10606 - Microbiology
OECD FORD - secondary branch
21101 - Food and beverages
OECD FORD - another secondary branch
30304 - Public and environmental health
CEP - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
DN - Environmental impact on health<br>EE - Microbiology, virology<br>FM - Hygiene<br>GM - Food industry
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2022
Realization period - end
Dec 31, 2024
Project status
—
Latest support payment
Feb 29, 2024
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP25-GA0-GA-R
Data delivery date
Mar 12, 2025
Finance
Total approved costs
6,973 thou. CZK
Public financial support
6,973 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK