All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Exposure of human gut microbiota to antimicrobial preservatives: impact assessment using in vitro models and gnotobiotic mouse model

Public support

  • Provider

    Czech Science Foundation

  • Programme

    Standard projects

  • Call for proposals

    SGA0202200004

  • Main participants

    Mikrobiologický ústav AV ČR, v. v. i.

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    22-12533S

Alternative language

  • Project name in Czech

    Expozice lidské střevní mikrobioty konzervačním látkám: hodnocení dopadů pomocí in vitro modelů a modelu gnotobiotických myší

  • Annotation in Czech

    Důkazy, že složení a funkční změny lidské střevní mikrobioty, tj. dysbióza, hrají zásadní roli v patogenezi mnoha imunitně zprostředkovaných, metabolických nebo dokonce psychiatrických poruch, se hromadí rychlým tempem, ale mnoho potenciálních spouštěčů dysbiózy, včetně antimikrobiálních potravinářských aditiv, zůstává stále nedostatečně prozkoumáno. Naše skupina nedávno zjistila, že směs benzoátu sodného, dusitanu sodného a sorbanu draselného indukuje proteobakteriální střevní dysbiózu. Cílem tohoto projektu je otestovat všechny běžně používané antimikrobiální konzervační látky proti panelu reprezentativních lidských střevních mikroorganismů, jenž bude zahrnovat nejen baktérie, ale i houby a archaea (studie in vitro), a také v modelu "humanizovaných" myší (in vivo). Komplexní analýza vlivu konzervačních látek bude zaměřena na metagenom a metatranskriptom mikrobioty, střevní metabolom, permeabilitu střeva a imunitní a metabolickou odezvu hostitele. Konzervační látky budou rozděleny do kategorií na základě „vstřícnosti vůči mikrobiotě“ a budou navrženy vhodné alternativy.

Scientific branches

  • R&D category

    ZV - Basic research

  • OECD FORD - main branch

    10606 - Microbiology

  • OECD FORD - secondary branch

    21101 - Food and beverages

  • OECD FORD - another secondary branch

    30304 - Public and environmental health

  • CEP - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    DN - Environmental impact on health<br>EE - Microbiology, virology<br>FM - Hygiene<br>GM - Food industry

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 2022

  • Realization period - end

    Dec 31, 2024

  • Project status

  • Latest support payment

    Feb 29, 2024

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP25-GA0-GA-R

  • Data delivery date

    Mar 12, 2025

Finance

  • Total approved costs

    6,973 thou. CZK

  • Public financial support

    6,973 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK