Antinutrional Substances Produced During Technological Processing and Storage of Food
Project goals
—
Keywords
Public support
Provider
Czech Science Foundation
Programme
Standard projects
Call for proposals
—
Main participants
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Contest type
—
Contract ID
—
Alternative language
Project name in Czech
Antinutriční látky vznikající při technologickém zpracování a skladování potravin
Annotation in Czech
K nejvýznamnějším reakcím vedoucím k tvorbě antinutričních látek za podmínek technologického zpracování, skladování a přípravy stravy patří různé oxidační reakce, reakce neenzymového a enzymového hnědnutí, pyrolytické reakce a reakce vedoucí k vazbě minerálních složek do nevyužitelných komplexů. Navrhovaný projekt se bude zabývat těmito nežádoucími změnami s cílem omezení jejich vzniku, jak během výroby, tak i během skladování a při přípravě stravy. Hlavní pozornost bude věnována oxidačním reakcím lipid, sterolů a polyfenolů, reakcím neenzymového a enzymového hnědnutí, především u necukerných složek (oxid. produkty lipidů, fosfolipidů a chinonů), vzniku pyrolických produktů za podmínek vysokoteplotního ohřevu a vzniku toxických organických sloučenin choru při kyselé hydrolýze bílkovin.
Scientific branches
R&D category
—
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
FM - Hygiene
CEP - another secondary branch
GB - Agricultural machines and construction
20102 - Construction engineering, Municipal and structural engineering
20302 - Applied mechanics
21101 - Food and beverages
30304 - Public and environmental health
Completed project evaluation
Provider evaluation
—
Project results evaluation
XXX
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 1993
Realization period - end
Jan 1, 1995
Project status
U - Finished project
Latest support payment
—
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP/1996/GA0/GA06GA/V/1:1
Data delivery date
—
Finance
Total approved costs
730 thou. CZK
Public financial support
1,460 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK
Basic information
Recognised costs
730 CZK thou.
Public support
1 460 CZK thou.
200%
Provider
Czech Science Foundation
CEP
GM - Food industry
Solution period
01. 01. 1993 - 01. 01. 1995