All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Antinutrional Substances Produced During Technological Processing and Storage of Food

Public support

  • Provider

    Czech Science Foundation

  • Programme

    Standard projects

  • Call for proposals

  • Main participants

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Contest type

  • Contract ID

Alternative language

  • Project name in Czech

    Antinutriční látky vznikající při technologickém zpracování a skladování potravin

  • Annotation in Czech

    K nejvýznamnějším reakcím vedoucím k tvorbě antinutričních látek za podmínek technologického zpracování, skladování a přípravy stravy patří různé oxidační reakce, reakce neenzymového a enzymového hnědnutí, pyrolytické reakce a reakce vedoucí k vazbě minerálních složek do nevyužitelných komplexů. Navrhovaný projekt se bude zabývat těmito nežádoucími změnami s cílem omezení jejich vzniku, jak během výroby, tak i během skladování a při přípravě stravy. Hlavní pozornost bude věnována oxidačním reakcím lipid, sterolů a polyfenolů, reakcím neenzymového a enzymového hnědnutí, především u necukerných složek (oxid. produkty lipidů, fosfolipidů a chinonů), vzniku pyrolických produktů za podmínek vysokoteplotního ohřevu a vzniku toxických organických sloučenin choru při kyselé hydrolýze bílkovin.

Scientific branches

  • R&D category

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

    FM - Hygiene

  • CEP - another secondary branch

    GB - Agricultural machines and construction

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    20102 - Construction engineering, Municipal and structural engineering<br>20302 - Applied mechanics<br>21101 - Food and beverages<br>30304 - Public and environmental health

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

  • Project results evaluation

    XXX

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 1993

  • Realization period - end

    Jan 1, 1995

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP/1996/GA0/GA06GA/V/1:1

  • Data delivery date

Finance

  • Total approved costs

    730 thou. CZK

  • Public financial support

    1,460 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK