All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Mass Transfer During the Supercritical Fluid Extraction of Natural Products from Solids

Public support

  • Provider

    Czech Science Foundation

  • Programme

    Standard projects

  • Call for proposals

  • Main participants

    Ústav chemických procesů AV ČR, v. v. i.

  • Contest type

  • Contract ID

Alternative language

  • Project name in Czech

    Transport hmoty při superkritické extrakci přírod. látek z tuhé fáze

  • Annotation in Czech

    V rámci projektu budou zkoumány mechanizmy extrakce z rostlinných materiálů superkritickým oxidem uhličitým pomocí jednoduchých laboratorních extrakčních pokusů. Bude sestaven matematický model extrakce, vyvinuta metodika určování jeho parametrů a metodika výpočtu optimálních extrakčních podmínek pomocí modelu. Spolehlivost modelu bude ověřena pokusy na čtvrtprovozním extrakčním zařízení. Extrakce superkritickým oxidem uhličitým je při současných požadavcích na potraviny bez chemických příměsí a na ochrnu životního prostředí perspektivní metodou, která má už dnes v některých potravinářských oborech značné využití (kofein z kávy a čaje, extrakty z chmele, koření, nikotin z tabáku). Projekt má vedle poznávací hodnoty i praktický význam, protože optimalizcí extrakčních podmínek se snižují provozní náklady a tím se kompenzují relativně vysoké investiční náklady na zařízení pro superkritickou extrakci.

Scientific branches

  • R&D category

  • CEP classification - main branch

    CF - Physical chemistry and theoretical chemistry

  • CEP - secondary branch

    GM - Food industry

  • CEP - another secondary branch

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    10403 - Physical chemistry<br>21101 - Food and beverages

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

  • Project results evaluation

    XXX

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 1993

  • Realization period - end

    Jan 1, 1995

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP/1996/GA0/GA06GA/V/1:1

  • Data delivery date

Finance

  • Total approved costs

    321 thou. CZK

  • Public financial support

    642 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK