The effect of deteoration and seed-born fungi on the behaviour of seeds
Project goals
Most important agronomical requirements on the quality of seeds are high uniformity of seeds germination and field performance. These requirements are effected by the variability of seeds during harvest, the growing condition and the seed deteoration. The seed deteoration is caused mainly by seed aging and seed-born fungi, which highly effects physiological and biochemical processed in seeds. The aim of the proposed project is: 1) to determine changes in seed physiology and biochemistry during the controlled deteoration and effect of seed-born fungi on it, 2) to evaluate reasons of decreasing or losses of seed germination and seed emergency, 3) to describe the effect of water stress on seed physiology and process seed hydration and dehydration in fieldand controlled condition. The project could contribute to the explanation of biochemical and physiological nature of germination delay of seed with different composition storage reserves.
Keywords
Public support
Provider
Czech Science Foundation
Programme
Standard projects
Call for proposals
—
Main participants
Česká zemědělská univerzita v Praze
Contest type
—
Contract ID
—
Alternative language
Project name in Czech
Podíl deteorace semen a patogenů na změnách životních projevů osiva
Annotation in Czech
Vyrovnanost klíčení a vysoká vzcházivost osiv náleží k hlavním semenářským požadavkům. Variabilita mezi semeny při sklizni, osazení semen patogeny, podmínky prostředí a úprava osiv ovlivňují fyziologické a biochemické pochody, které vedou k postupné deteoraci semen. Cílem projektu je studium změn životních projevů semen, ke kterým dochází při řízené deteoraci. Výzkum indukce tvorby fytotoxických látek u semen deteorovaných a působením patogenů na semenech přispěje k objasnění biochemické podstaty ztrátyklíčivosti a změn ve vzcházivosti osiva. Stupeň reakce semen na vodní stresy a na proces hydratace - dehydratace v polních podmínkách a při speciálních úpravách a stimulaci osiva může mít praktický význam. Teoretickým cílem je příspěvek k objasnění biochemické podstaty ztráty klíčivosti osiva u plodin s rozdílnou skladbou zásobních látek.
Scientific branches
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
Projekt je úspěšně vyřešen. Je přínosem k objasnění změn životních projevů osiva kulturních plodin. Výsledkem změn vitality deteriorovaného osiva je zvýšená citlivost na podmínky prostředí při klíčení. Byl definován vliv vody, kyslíku, botanického druhu
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 1996
Realization period - end
Jan 1, 1998
Project status
U - Finished project
Latest support payment
—
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP/1999/GA0/GA09GA/V/6:6
Data delivery date
—
Finance
Total approved costs
1,436 thou. CZK
Public financial support
996 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK
Basic information
Recognised costs
1 436 CZK thou.
Public support
996 CZK thou.
69%
Provider
Czech Science Foundation
CEP
GE - Plant cultivation
Solution period
01. 01. 1996 - 01. 01. 1998