Effect of medium-chain fatty acids on performance, mortality and digestibility of nutrients in young rabbits
Project goals
Diarrhoea and associated mortality of young rabbits after weaning hinder development of the rabbit industry and cause excessive use of antibiotics. The present project is aimed at testing medium-chain fatty acids, primarily free or bound caprylic and capric acid, as supplements of rabbit post-weaning diets. These acids are natural antibacterial compounds of the rabbit milk fat and possible alternatives to antibiotics. Both laboratory and animal studies are intended. Animal studies comprise field experiments and digestibility trials. Susceptibility of intestinal and enteropathogenic bacteria to fatty acids, zootechnical parameters in control and treated rabbits, and digestibility of nutrients will be evaluated.
Keywords
Public support
Provider
Czech Science Foundation
Programme
Standard projects
Call for proposals
Standardní projekty 1 (SGA02002GA-ST)
Main participants
Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i.
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
—
Alternative language
Project name in Czech
Účinek mastných kyselin o střední délce řetězce na užitkovost, úhyn a stravitelnost živin u mladých králíků
Annotation in Czech
Rozvoj chovu králíků brzdí značné úhyny po odstavu, způsobené zejména průjmy. Z toho důvodu chovatelé široce používají antibiotika, přestože existuje tlak na jejich výrazné omezení. Navrhovatelé projektu zamýšlí testovat vliv podávání mastných kyselin ostřední délce řetězce odstaveným králíkům. Primárně jde o volnou a vázanou kyselinu kaprylovou a kaprinovou. Tyto látky jsou přirozené antimikrobiální složky mléčného tuku králíků a mohly by být alternativou k antibiotikům. Jsou navrženy pokusy s králíkyi laboratorní zkoušky citlivosti střevních a enteropathogenních bakterií k mastným kyselinám. Při pokusech na farmách budou sledovány parametry užitkovosti a zdravotní stav. Navíc bude zjištěn vliv uvedených kyselin na stravitelnost živin v bilančním
Scientific branches
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
In in vitro experiments the effect of C2 - C18 fatty acids on rabbit intestinal and enteropathogenic bacteria was determined. Fatty acids containing 8 - 14 atoms of carbon were more active against grampositive and gramnegative bacteria than other fatty a
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2002
Realization period - end
Jan 1, 2004
Project status
U - Finished project
Latest support payment
—
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP/2005/GA0/GA05GA/U/N/B:7
Data delivery date
Jun 2, 2008
Finance
Total approved costs
1,743 thou. CZK
Public financial support
1,263 thou. CZK
Other public sources
480 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK
Recognised costs
1 743 CZK thou.
Public support
1 263 CZK thou.
0%
Provider
Czech Science Foundation
CEP
GH - Nutrition of farm animals
Solution period
01. 01. 2002 - 01. 01. 2004