All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Preparation, structural characterization and biological effects of derivates of pectin

Public support

  • Provider

    Czech Science Foundation

  • Programme

    Standard projects

  • Call for proposals

    Standardní projekty 2 (SGA02003GA-ST)

  • Main participants

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

Alternative language

  • Project name in Czech

    Příprava, popis struktury a biologické účinky derivátů pektinu

  • Annotation in Czech

    Pektin představuje vhodnou výchozí látku pro přípravu derivátů použitelných jako potravinové doplňky typu chitosanu, nosiče léků a preparáty snižující cholesterolémii. Navržené úpravy molekul pektinu zahrnují amidace a acylace. Jimi se sníží afinitapektinu k vodě a tím i dostupnost pro střevní mikroorganismy. Vhodný stupeň hydrofobní úpravy pektinu zjistíme při inkubacích s obsahem tlustého střeva prasat. V pokusech "in vitro" zjistíme sorpci kyseliny cholové na upravený pektin. Budeme sledovatúčinek modifikovaných pektinů na příjem krmiva, růst a obsah cholesterolu v krvi a játrech potkanů, váhu slepého střeva, jater a sleziny. V bilančních pokusech s potkany budeme zjišťovat stravitelnost sušiny a organické hmoty krmiva, N-látek, tuku apopela. Rovněžzjistíme vliv modifikovaných pektinů na vylučování cholesterolu výkaly. Strukturu modifikovaných pektinů a produktů jejich hydrolýzy budeme zjišťovat spektroskopickými a chromatografickými metodami.

Scientific branches

  • R&D category

    ZV - Basic research

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

    ED - Physiology

  • CEP - another secondary branch

    CD - Macromolecular chemistry

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    10404 - Polymer science<br>21101 - Food and beverages<br>30105 - Physiology (including cytology)

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    The objective of the project was to prepare and analyze alkylamidated pectin derivatives with lower fermentability by intestinal microbes, usable as food supplements, drug carriers and cholesterol-lowering agents. On the basis of the experiments with sev

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 2003

  • Realization period - end

    Jan 1, 2005

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP06-GA0-GA-U/07:6

  • Data delivery date

    Jan 15, 2009

Finance

  • Total approved costs

    2,016 thou. CZK

  • Public financial support

    1,410 thou. CZK

  • Other public sources

    606 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK