Preparation, structural characterization and biological effects of derivates of pectin
Public support
Provider
Czech Science Foundation
Programme
Standard projects
Call for proposals
Standardní projekty 2 (SGA02003GA-ST)
Main participants
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
—
Alternative language
Project name in Czech
Příprava, popis struktury a biologické účinky derivátů pektinu
Annotation in Czech
Pektin představuje vhodnou výchozí látku pro přípravu derivátů použitelných jako potravinové doplňky typu chitosanu, nosiče léků a preparáty snižující cholesterolémii. Navržené úpravy molekul pektinu zahrnují amidace a acylace. Jimi se sníží afinitapektinu k vodě a tím i dostupnost pro střevní mikroorganismy. Vhodný stupeň hydrofobní úpravy pektinu zjistíme při inkubacích s obsahem tlustého střeva prasat. V pokusech "in vitro" zjistíme sorpci kyseliny cholové na upravený pektin. Budeme sledovatúčinek modifikovaných pektinů na příjem krmiva, růst a obsah cholesterolu v krvi a játrech potkanů, váhu slepého střeva, jater a sleziny. V bilančních pokusech s potkany budeme zjišťovat stravitelnost sušiny a organické hmoty krmiva, N-látek, tuku apopela. Rovněžzjistíme vliv modifikovaných pektinů na vylučování cholesterolu výkaly. Strukturu modifikovaných pektinů a produktů jejich hydrolýzy budeme zjišťovat spektroskopickými a chromatografickými metodami.
Scientific branches
R&D category
ZV - Basic research
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
ED - Physiology
CEP - another secondary branch
CD - Macromolecular chemistry
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
10404 - Polymer science<br>21101 - Food and beverages<br>30105 - Physiology (including cytology)
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
The objective of the project was to prepare and analyze alkylamidated pectin derivatives with lower fermentability by intestinal microbes, usable as food supplements, drug carriers and cholesterol-lowering agents. On the basis of the experiments with sev
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2003
Realization period - end
Jan 1, 2005
Project status
U - Finished project
Latest support payment
—
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP06-GA0-GA-U/07:6
Data delivery date
Jan 15, 2009
Finance
Total approved costs
2,016 thou. CZK
Public financial support
1,410 thou. CZK
Other public sources
606 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK