Determination of biological activity and chemical composition of selected tropical and subtropical Ranunculaceae species
Public support
Provider
Czech Science Foundation
Programme
Standard projects
Call for proposals
Standardní projekty 11 (SGA02008GA-ST)
Main participants
—
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
525/08/1179
Alternative language
Project name in Czech
Stanovení biologické aktivity a chemického složení vybraných druhů tropických a subtropických Ranunculaceae
Annotation in Czech
V rámci projektu bude prostřednictvím širokého spektra in vitro testů stanovena antimikrobiální, protizánětlivá a antioxidativní aktivita komplexních extraktů a esenciálních olejů získaných z jednotlivých druhů čeledě Ranunculaceae, vybraných na základěfytochemických a ethnobotanických údajů. Následně budou na základě průběžných výsledků jednotlivých testů biologické aktivity izolovány a purifikovány specifické aktivní frakce a jednotlivé látky. Pro izolaci a identifikaci aktivních frakcí a jednotlivých účinných látek budou spolu s tradičními analytickými metodami (např. HPLC, HPLC-MS, GC, GC-MS, NMR) a separačními/purifikačními technikami (např. TLC, CC, MPLC) použity také některé moderní analytické a separační postupy (např. SFE, GCxGC-TOF-MS).Předpokládané výsledky tohoto projektu by mohly být využity v potravinářském nebo farmaceutickém průmyslu při vývoji nových, bylinných nutraceutik, funkčních potravin, potravních aditiv nebo farmaceutických a veterinárních přípravků, popř.
Scientific branches
R&D category
ZV - Basic research
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
—
CEP - another secondary branch
—
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
21101 - Food and beverages
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
The antibacterial, antioxidative and anti-inflammatory activities of extracts, essential oils and some compounds isolated from certain species of family Ranunculaceae were tested in frame of this project. According to our knowledge, we evaluated for thefirst time Nigella sativa seed quinones for antifungal effect against dairy spoilage yeasts and for oxygen radical absorbance capacity in vitro.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2008
Realization period - end
Dec 31, 2010
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Apr 16, 2010
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP11-GA0-GA-U/03:3
Data delivery date
Feb 9, 2015
Finance
Total approved costs
2,672 thou. CZK
Public financial support
2,672 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK