Use of continuous supercritical fluid extraction with carbon dioxide and GC-MS in analysis of alcoholic beverages
Public support
Provider
Czech Science Foundation
Programme
Standard projects
Call for proposals
—
Main participants
Ústav analytické chemie AV ČR, v. v. i.
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
—
Alternative language
Project name in Czech
Využití kontinuální superkritické fluidní extrakce (SFE) oxidem uhličitým a GC-MS v analýze alkoholických nápojů
Annotation in Czech
V navrženém projektu bude vyvinut nový postup analýzy alkoholických nápojů. Přístup je založen na dvou krocích: separačním krokem je kontinuální extrakce nadkritickou tekutinou (supercritical fluid extraction, SFE) a analytickou technikou je plynová chromatografie ve spojení s hmotnostní spektrometrií (GC-MS). Budou zkoumány oba aspekty navrhované metody, instrumentace i metodologie. Víno bude studováno detailně a metodika aplikována na další druhy alkoholických nápojů (pivo, destiláty a jiné). Srovnávací studie budou zahrnovat extrakci pevnou fází (solid phase extraction, SPE) mikroextrakci pevnou fází (solid phase microextraction, SPME) a stripování plynem (gas stripping). Bude vytvořena knihovna GC-MS spekter pro nápojové matrice. Pozornost bude věnována detekci fungicidů, selektivně používaných k ochranným postřikům vinné révy.
Scientific branches
R&D category
—
CEP classification - main branch
CB - Analytical chemistry, separation
CEP - secondary branch
GM - Food industry
CEP - another secondary branch
—
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
10406 - Analytical chemistry<br>21101 - Food and beverages
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
Cíle projektu byly celkově splněny. Publikační aktivita byla výrazně zlepšena v posledním roce řešení. Metodická část řešení velmi dobrá; kvantitativní chemické analýzy vzorků vín mají také prakltický význam pro posouzení kvality produktů. Financování pr
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 1999
Realization period - end
Jan 1, 2001
Project status
U - Finished project
Latest support payment
—
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP/2002/GA0/GA02GA/U/N/7:3
Data delivery date
Apr 1, 2003
Finance
Total approved costs
2,904 thou. CZK
Public financial support
1,834 thou. CZK
Other public sources
3,573 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK