All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Use of continuous supercritical fluid extraction with carbon dioxide and GC-MS in analysis of alcoholic beverages

Public support

  • Provider

    Czech Science Foundation

  • Programme

    Standard projects

  • Call for proposals

  • Main participants

    Ústav analytické chemie AV ČR, v. v. i.

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

Alternative language

  • Project name in Czech

    Využití kontinuální superkritické fluidní extrakce (SFE) oxidem uhličitým a GC-MS v analýze alkoholických nápojů

  • Annotation in Czech

    V navrženém projektu bude vyvinut nový postup analýzy alkoholických nápojů. Přístup je založen na dvou krocích: separačním krokem je kontinuální extrakce nadkritickou tekutinou (supercritical fluid extraction, SFE) a analytickou technikou je plynová chromatografie ve spojení s hmotnostní spektrometrií (GC-MS). Budou zkoumány oba aspekty navrhované metody, instrumentace i metodologie. Víno bude studováno detailně a metodika aplikována na další druhy alkoholických nápojů (pivo, destiláty a jiné). Srovnávací studie budou zahrnovat extrakci pevnou fází (solid phase extraction, SPE) mikroextrakci pevnou fází (solid phase microextraction, SPME) a stripování plynem (gas stripping). Bude vytvořena knihovna GC-MS spekter pro nápojové matrice. Pozornost bude věnována detekci fungicidů, selektivně používaných k ochranným postřikům vinné révy.

Scientific branches

  • R&D category

  • CEP classification - main branch

    CB - Analytical chemistry, separation

  • CEP - secondary branch

    GM - Food industry

  • CEP - another secondary branch

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    10406 - Analytical chemistry<br>21101 - Food and beverages

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    Cíle projektu byly celkově splněny. Publikační aktivita byla výrazně zlepšena v posledním roce řešení. Metodická část řešení velmi dobrá; kvantitativní chemické analýzy vzorků vín mají také prakltický význam pro posouzení kvality produktů. Financování pr

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 1999

  • Realization period - end

    Jan 1, 2001

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP/2002/GA0/GA02GA/U/N/7:3

  • Data delivery date

    Apr 1, 2003

Finance

  • Total approved costs

    2,904 thou. CZK

  • Public financial support

    1,834 thou. CZK

  • Other public sources

    3,573 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK