All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Application of Modern Extraction Techniques for Analysis of Food Samples - Isolation and Determination of Essential Oils

Public support

  • Provider

    Czech Science Foundation

  • Programme

    Post-graduate (doctorate) grants

  • Call for proposals

    Postdoktorandské granty 2 (SGA02002GA-PD)

  • Main participants

    Univerzita Pardubice / Fakulta chemicko-technologická

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

Alternative language

  • Project name in Czech

    Využití moderních extrakčních technik při analýze potravin - izolace a stanovení silic

  • Annotation in Czech

    Projekt je zaměřen na využití moderních extrakčních technik pro analýzu potravin. Jedná se o vysokotlakou extrakci rozpouštědlem (PFE) a mikroextrakci tuhou fází (SPME). Technika PFE využívá pro extrakci rozpouštědla při teplotách nad jejichatmosférickýmbodem varu, která jsou díky zvýšenému tlaku udržována v kapalném stavu. U SPME dochází k adsorpci analytů na povrch tenkého křemenného vlákna potaženého vrstvou polymeru. K uvolnění sorbovaných látek pak dochází buď tepelnou desorpcí přímov plynovém chromatografu nebo rozpouštědlem v SPME-HPLC adaptéru. Obě techniky tak ve srovnání s klasickými extrakčními postupy minimalizují spotřebu organických rozpouštědel a především výrazně zkracují dobu potřebnou pro izolaci zkoumaných sloučenin ztuhých vzorků.Podstatou navrhovaného projektu je aplikace uvedených technik pro izolaci chmelových silis (farnesen, myrcen, humulen a karyofylen) ze vzorků chmele. Celý proces se skládá z optimalizace a následné validace obou metod pomocí většího počtu

Scientific branches

  • R&D category

    ZV - Basic research

  • CEP classification - main branch

    CB - Analytical chemistry, separation

  • CEP - secondary branch

  • CEP - another secondary branch

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    10406 - Analytical chemistry

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    This project was aimed at application of modern extraction techniques for characterisation of hop and yacon varieties based on determination of relative content of characteristic essential oils. In the case of the PFE technique experimental conditions (i

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 2002

  • Realization period - end

    Jan 1, 2004

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP/2005/GA0/GA05GP/U/N/A:8

  • Data delivery date

    Jul 23, 2008

Finance

  • Total approved costs

    255 thou. CZK

  • Public financial support

    255 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK