Application of Modern Extraction Techniques for Analysis of Food Samples - Isolation and Determination of Essential Oils
Public support
Provider
Czech Science Foundation
Programme
Post-graduate (doctorate) grants
Call for proposals
Postdoktorandské granty 2 (SGA02002GA-PD)
Main participants
Univerzita Pardubice / Fakulta chemicko-technologická
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
—
Alternative language
Project name in Czech
Využití moderních extrakčních technik při analýze potravin - izolace a stanovení silic
Annotation in Czech
Projekt je zaměřen na využití moderních extrakčních technik pro analýzu potravin. Jedná se o vysokotlakou extrakci rozpouštědlem (PFE) a mikroextrakci tuhou fází (SPME). Technika PFE využívá pro extrakci rozpouštědla při teplotách nad jejichatmosférickýmbodem varu, která jsou díky zvýšenému tlaku udržována v kapalném stavu. U SPME dochází k adsorpci analytů na povrch tenkého křemenného vlákna potaženého vrstvou polymeru. K uvolnění sorbovaných látek pak dochází buď tepelnou desorpcí přímov plynovém chromatografu nebo rozpouštědlem v SPME-HPLC adaptéru. Obě techniky tak ve srovnání s klasickými extrakčními postupy minimalizují spotřebu organických rozpouštědel a především výrazně zkracují dobu potřebnou pro izolaci zkoumaných sloučenin ztuhých vzorků.Podstatou navrhovaného projektu je aplikace uvedených technik pro izolaci chmelových silis (farnesen, myrcen, humulen a karyofylen) ze vzorků chmele. Celý proces se skládá z optimalizace a následné validace obou metod pomocí většího počtu
Scientific branches
R&D category
ZV - Basic research
CEP classification - main branch
CB - Analytical chemistry, separation
CEP - secondary branch
—
CEP - another secondary branch
—
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
10406 - Analytical chemistry
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
This project was aimed at application of modern extraction techniques for characterisation of hop and yacon varieties based on determination of relative content of characteristic essential oils. In the case of the PFE technique experimental conditions (i
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2002
Realization period - end
Jan 1, 2004
Project status
U - Finished project
Latest support payment
—
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP/2005/GA0/GA05GP/U/N/A:8
Data delivery date
Jul 23, 2008
Finance
Total approved costs
255 thou. CZK
Public financial support
255 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK