Searching for glycosylated allergens in plants important for food chemistry via modern proteomic approaches
Public support
Provider
Czech Science Foundation
Programme
Post-graduate (doctorate) grants
Call for proposals
Postdoktorandské granty 12 (SGA02012GA1PD)
Main participants
—
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
P503-12-P395
Alternative language
Project name in Czech
Hledání glykosylovaných alergenů u potravinářsky významných rostlin pomocí moderních proteomických nástrojů
Annotation in Czech
Výskyt alergických reakcí na potraviny i počet alergenů v posledních letech stoupá. Díky tomu roste potřeba znalostí, které by přispěli k odhalení nových alergenů a k pochopení podstaty alergických onemocnění. Většina proteinových alergenů rostlinného původu je glykosylována. Z tohoto faktu vyplynula hlavní náplň projektu, kterou je hledání glykoproteinů, jenž by mohly hrát, díky svým fyzikálně-chemickým vlastnostem, role v alergických procesech. Pro tento účel budou využívány proteomické strategie na základě moderních bottom-up a top-down postupů. Budou studovány i inovační způsoby miniaturizace separačních systémů. Navržené postupy budou aplikovány při analýzách modifikovaných proteinů v jídle rostlinného původu a v příslušných rostlinných surovinách(př. ječmen-pivo,melta, pšenice-pečivo). Důraz bude kladen na odhalení a molekulární charakterizaci potenciálních alergenů v obilovinách. Získané znalosti budou využitelné při řešení důležitých otázek jako je šlechtění nových druhů rostlin, odlišení odrůd, či předpověď potenciálního nebezpečí alergií zaměstnanců potravinářských výrob.
Scientific branches
R&D category
ZV - Basic research
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
CB - Analytical chemistry, separation
CEP - another secondary branch
—
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
10406 - Analytical chemistry<br>21101 - Food and beverages
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
1.Methods ofdetermination of glycoproteins in cereals , 2.not achieved the objectives of the project in full, not a full characterization of the carbohydrate moiety (responsible for allergenicity ) isolated glycoproteins 3.production of food, especially"diet " 4.3 publications in Jimp , 3 manuscripts 5.all grant rules had been observed
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2012
Realization period - end
Dec 31, 2013
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Jun 7, 2013
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP15-GA0-GP-U/02:2
Data delivery date
May 6, 2016
Finance
Total approved costs
1,672 thou. CZK
Public financial support
1,672 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK