All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Searching for glycosylated allergens in plants important for food chemistry via modern proteomic approaches

Public support

  • Provider

    Czech Science Foundation

  • Programme

    Post-graduate (doctorate) grants

  • Call for proposals

    Postdoktorandské granty 12 (SGA02012GA1PD)

  • Main participants

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    P503-12-P395

Alternative language

  • Project name in Czech

    Hledání glykosylovaných alergenů u potravinářsky významných rostlin pomocí moderních proteomických nástrojů

  • Annotation in Czech

    Výskyt alergických reakcí na potraviny i počet alergenů v posledních letech stoupá. Díky tomu roste potřeba znalostí, které by přispěli k odhalení nových alergenů a k pochopení podstaty alergických onemocnění. Většina proteinových alergenů rostlinného původu je glykosylována. Z tohoto faktu vyplynula hlavní náplň projektu, kterou je hledání glykoproteinů, jenž by mohly hrát, díky svým fyzikálně-chemickým vlastnostem, role v alergických procesech. Pro tento účel budou využívány proteomické strategie na základě moderních bottom-up a top-down postupů. Budou studovány i inovační způsoby miniaturizace separačních systémů. Navržené postupy budou aplikovány při analýzách modifikovaných proteinů v jídle rostlinného původu a v příslušných rostlinných surovinách(př. ječmen-pivo,melta, pšenice-pečivo). Důraz bude kladen na odhalení a molekulární charakterizaci potenciálních alergenů v obilovinách. Získané znalosti budou využitelné při řešení důležitých otázek jako je šlechtění nových druhů rostlin, odlišení odrůd, či předpověď potenciálního nebezpečí alergií zaměstnanců potravinářských výrob.

Scientific branches

  • R&D category

    ZV - Basic research

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

    CB - Analytical chemistry, separation

  • CEP - another secondary branch

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    10406 - Analytical chemistry<br>21101 - Food and beverages

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    1.Methods ofdetermination of glycoproteins in cereals , 2.not achieved the objectives of the project in full, not a full characterization of the carbohydrate moiety (responsible for allergenicity ) isolated glycoproteins 3.production of food, especially"diet " 4.3 publications in Jimp , 3 manuscripts 5.all grant rules had been observed

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 2012

  • Realization period - end

    Dec 31, 2013

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

    Jun 7, 2013

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP15-GA0-GP-U/02:2

  • Data delivery date

    May 6, 2016

Finance

  • Total approved costs

    1,672 thou. CZK

  • Public financial support

    1,672 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK