Antioxidative properties of flavonoids with respect to the oxidative burst of phagocytes and cooperation between phagocytes and endothelial cells
Public support
Provider
Academy of Sciences of the Czech Republic
Programme
Grants of distinctly investigative character focused on the sphere of research pursued at present particularly in the Academy of Sciences of the Czech Republic
Call for proposals
Výzkumné granty 2 (SAV02002-AB)
Main participants
Biofyzikální ústav AV ČR, v. v. i.
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
—
Alternative language
Project name in Czech
Antioxidační vlastnosti flavonoidů s ohledem na oxidativní vzplanutí fagocytů a interakce mezi fagocyty a endoteliálními buňkami
Annotation in Czech
Cílem projektu je otestovat hypotézu, žeflavonoidy ovlivňují redoxní stav tkání rovněž prostřednictvím modulace diferenciace, aktivace a funkce profesionálních fagocytů, s přihlédnutím na jejich mezibuněčnou komunikaci s endoteliálními buňkami. Antioxidační vlastnosti vybraných flavonoidů a jejich metabolitů budou studovány chemiluminiscenčně jako schopnost vychytávat jednotlivé volné radikály. Funkční vlastnosti profesionálních fagocytů a endoteliálních buněk (HUVEC) po inkubaci s flavonoidy budou sledovány jako exprese povrchových molekul (průtoková cytometrie), produkce reaktivních metabolitů kyslíku a dusíku (chemiluminiscence a průtoková cytometrie) a degranulace spektrofotometické stanovení myeloperocidázy v supernatantech). Vliv flavonoidů na diferenciaci myeloidních buněk bude zkoumán na kulturách buněk HL-60 po jejich inkubaci s diferenciačními činidly.
Scientific branches
R&D category
ZV - Basic research
CEP classification - main branch
ED - Physiology
CEP - secondary branch
EC - Immunology
CEP - another secondary branch
—
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
30102 - Immunology<br>30105 - Physiology (including cytology)
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
Antioxidant properties of representatives of individual flavonoid classes were described in chemical and biological models and compared with their structure. The effect of flavonoids present in foods on the redox balance of organism was also described.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2002
Realization period - end
Jan 1, 2004
Project status
U - Finished project
Latest support payment
—
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP/2005/AV0/AV05IA/U/N/5:3
Data delivery date
Sep 26, 2007
Finance
Total approved costs
3,395 thou. CZK
Public financial support
1,609 thou. CZK
Other public sources
1,786 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK