All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”
LD14070

Adhesive properities of probiotics to the intestinal epithelium

Public support

  • Provider

    Ministry of Education, Youth and Sports

  • Programme

    COST CZ

  • Call for proposals

    COST CZ 4 (SMSM2014LD4)

  • Main participants

    Česká zemědělská univerzita v Praze / Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    MSMT-8634/2014-1

Alternative language

  • Project name in Czech

    Adhesivní vlastnosti probiotických kmenů k buňkám střevní mukozy

  • Annotation in Czech

    Cílem podávaného projektu je: 1) Optimalizace metody adheze mikroorganismu využívané na pracovišti. Cílem první fáze rešení je optimalizace metody in vitro predikce adhezivních vlastností mikroorganismu na tkánových ko-kulturách Caco-2 a HT29 MTX. Jako výsledný krok stanovení bude použita zavedená in situ fluorescencní hybridizace (FISH). Metoda bude nabídnuta servisne jiným subjektum. 2) Test adhezivních vlastností vybraných kmenu. Budou otestovány adhezivní vlastnosti vybraných kmenu (ca. 10 bakteriímlécného kvašení) v naší sbírce a porovnány s referencními standardy. 3) Stanovení vlivu aplikace modelu trávicího traktu na adhezivní schopnosti bakterií. Ve spolupráci s partnery COST Infogest budou provedeny testy adheze s výše zmínenými bakteriálnímikmeny po pruchodu modelem trávicího traktu. Rovnež bude sledován vliv matrice bežných potravin. 4) Testy vlivu matric pokrmu po pruchodu orální-duodenální fáze trávicího traktu na životaschopnost tkánových bunek, produkci NO a tvorbu mucinu. 5) Posílenímezinárodní spolupráci se zahranicními týmy, zapojení Ph.D. studentu a mladých pracovníku pracovište rešitele do mobility v rámci akce COST.

Scientific branches

  • R&D category

    ZV - Basic research

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

  • CEP - another secondary branch

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    21101 - Food and beverages

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    Researchers adopted a method that help us to understand & stimulate relationship betwen the gut microflora & the cell lining of our intestine.This method is based on growing a special mixture of cancer cell linesin grow medium. Cells attach to the surface of the growth flask & from a layer with similar properties to the intestinal surface. This make an opportunity to apply compounds & food constituents on this layer & investigate their effect on intestinal health. Similarly, they can apply the beneficial bacteria & investigate their effect or even both. The research team found that adding apple peel extract to the cells more than doubles the chance of bacteria to attach to the intestinal lining. Attachment is a critical point in the effect of these bacteria & their positive effect on immune function. Researchers also investigated other foods and found a negative effect of ultra-heat processed milk which in contrst decreased the chance of bacteria to attach.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Apr 1, 2014

  • Realization period - end

    Apr 4, 2015

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

    Mar 4, 2015

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP16-MSM-LD-U/02:1

  • Data delivery date

    Oct 11, 2017

Finance

  • Total approved costs

    895 thou. CZK

  • Public financial support

    895 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK