Adhesive properities of probiotics to the intestinal epithelium
Project goals
The aim of the project is: 1. To validate the in vitro adhesive method. The method used in our laboratory will be optimised and the final effect will be quantified by the established fluorescence in situ hybridisation (FISH). The method is based on the prediction of bacterial adhesive properties by using a Caco-2 a HT29 MTX co-cultures. 2. To evaluate the adhesive properties in vitro. The newly validated in vitro model will be used to test the adhesive properties of rifampicin-resistant strains of bifidobacteria from our collection. 3. To test the effect of gastrointestinal model on bacterial adhesive properties. The model of our COST-partner will be used to test whether the passage of the afforementioned bacteria via the gastrointestinal model will affect their adhesive properties. 4. To determine the effect of nutrients and nutriens-breakdown products on bacterial adhesive properties. 5. To strengthen the collaboration with members of the COST Action.
Keywords
bakteriální adhezebifidobakterieCaco-2 buecné linieHT29 MTX bunecné liniemucinprobiotikum
Public support
Provider
Ministry of Education, Youth and Sports
Programme
COST CZ
Call for proposals
COST CZ 4 (SMSM2014LD4)
Main participants
Česká zemědělská univerzita v Praze / Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
MSMT-8634/2014-1
Alternative language
Project name in Czech
Adhesivní vlastnosti probiotických kmenů k buňkám střevní mukozy
Annotation in Czech
Cílem podávaného projektu je: 1) Optimalizace metody adheze mikroorganismu využívané na pracovišti. Cílem první fáze rešení je optimalizace metody in vitro predikce adhezivních vlastností mikroorganismu na tkánových ko-kulturách Caco-2 a HT29 MTX. Jako výsledný krok stanovení bude použita zavedená in situ fluorescencní hybridizace (FISH). Metoda bude nabídnuta servisne jiným subjektum. 2) Test adhezivních vlastností vybraných kmenu. Budou otestovány adhezivní vlastnosti vybraných kmenu (ca. 10 bakteriímlécného kvašení) v naší sbírce a porovnány s referencními standardy. 3) Stanovení vlivu aplikace modelu trávicího traktu na adhezivní schopnosti bakterií. Ve spolupráci s partnery COST Infogest budou provedeny testy adheze s výše zmínenými bakteriálnímikmeny po pruchodu modelem trávicího traktu. Rovnež bude sledován vliv matrice bežných potravin. 4) Testy vlivu matric pokrmu po pruchodu orální-duodenální fáze trávicího traktu na životaschopnost tkánových bunek, produkci NO a tvorbu mucinu. 5) Posílenímezinárodní spolupráci se zahranicními týmy, zapojení Ph.D. studentu a mladých pracovníku pracovište rešitele do mobility v rámci akce COST.
Scientific branches
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
Researchers adopted a method that help us to understand & stimulate relationship betwen the gut microflora & the cell lining of our intestine.This method is based on growing a special mixture of cancer cell linesin grow medium. Cells attach to the surface of the growth flask & from a layer with similar properties to the intestinal surface. This make an opportunity to apply compounds & food constituents on this layer & investigate their effect on intestinal health. Similarly, they can apply the beneficial bacteria & investigate their effect or even both. The research team found that adding apple peel extract to the cells more than doubles the chance of bacteria to attach to the intestinal lining. Attachment is a critical point in the effect of these bacteria & their positive effect on immune function. Researchers also investigated other foods and found a negative effect of ultra-heat processed milk which in contrst decreased the chance of bacteria to attach.
Solution timeline
Realization period - beginning
Apr 1, 2014
Realization period - end
Apr 4, 2015
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Mar 4, 2015
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP16-MSM-LD-U/02:1
Data delivery date
Oct 11, 2017
Finance
Total approved costs
895 thou. CZK
Public financial support
895 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK
Recognised costs
895 CZK thou.
Public support
895 CZK thou.
0%
Provider
Ministry of Education, Youth and Sports
CEP
GM - Food industry
Solution period
01. 04. 2014 - 04. 04. 2015