Domestication as convergent and parallel evolution – comparative analysis of chickpea, lentil, pea and common beans for two key domestication traits – pod dehiscence and seed dormancy
Public support
Provider
Ministry of Education, Youth and Sports
Programme
—
Call for proposals
SMSM2025LU001
Main participants
Univerzita Palackého v Olomouci / Přírodovědecká fakulta
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
-
Alternative language
Project name in Czech
Domestikace jako konvergentní evoluce – analýza dvou klíčových znaků - pukavosti lusku a dormance semen u čočky, cizrny, hrachu a fazolu
Annotation in Czech
Vznik zemědělství je jedním z mezníků lidské historie, a jako jedna ze stěžejních událostí tohoto procesu, je vznik nových forem rostlin, kulturních, domestikovaných plodin. Na proces domestikace lze pohlížet jako na zrychlenou a často konvergentní evoluci, jejímž důsledkem jsou morfologické a genetické změny odlišující pěstované rostliny od planých původních populací. Navzdory důležitosti luskovin, jako zdrojů proteinů v lidské výživě, dosud víme jen velmi málo o jejich domestikaci. Také u luskovin lze identifikovat morfologické znaky podmíněné domestikací. V současnosti již dostupné genomy hrachu, čočky a cizrny umožňují srovnávací jak celogenomovou tak analýzu vybraných kandidátních genů. Předložený projekt využívá kombinaci postupů anatomie, fyziologie a především pak transkriptomické, genomické a metabolomické analýzy osemení a lusku vybraných bobovitých plodiny – cizrny, čočky, hrachu a fazolu a planých předchůdců k získání nových poznatků a dat umožňujících integraci a multidimenzionální srovnání vývoje semene a lusku těchto hospodářsky významných bobovitých plodiny. Porozumění tomuto komplexnímu procesu, který je klíčovým jak z pohledu vývoje osemení, jako pletiva zaručujícího ochranu semene před vlivy okolního prostředí, včetně stresových faktorů, tak i v kontextu se zajištěním správného časování a uniformity klíčení semen. Analýza genové exprese a dynamiky metabolitů během vývoje a srovnání planého předka a kulturní plodiny umožní získat zcela nové poznatky. Pochopení mechanismu bobtnání osemení jsou velmi důležité pro praktické aplikace, jako je zpracovatelský průmysl (mražení, vaření, konzervování, výroba polotovarů) a následně konzumace.
Scientific branches
R&D category
ZV - Basic research
OECD FORD - main branch
10611 - Plant sciences, botany
OECD FORD - secondary branch
10603 - Genetics and heredity (medical genetics to be 3)
OECD FORD - another secondary branch
30106 - Anatomy and morphology (plant science to be 1.6)
CEP - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
EB - Genetics and molecular biology<br>EF - Botany<br>FP - Other medical fields
Solution timeline
Realization period - beginning
Mar 1, 2025
Realization period - end
Dec 31, 2028
Project status
Z - Beginning multi-year project
Latest support payment
—
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP25-MSM-LU-R
Data delivery date
Feb 5, 2025
Finance
Total approved costs
8,823 thou. CZK
Public financial support
8,823 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK