All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”
NR7825

Determination of glycaemic index of selected foods by healthy persons, type 1 diabetics, type 2 diabetics.

Public support

  • Provider

    Ministry of Health

  • Programme

    Branch programm of research of the Ministry of Health

  • Call for proposals

    VaV pro Ministerstvo zdravotnictví 1 (SMZ02004NR)

  • Main participants

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

Alternative language

  • Project name in Czech

    Stanovení glykemického indexu potravin u zdravých osob a u diabetiků 1. a 2. typu.

  • Annotation in Czech

    Studie se soustřeďuje na stanovení glykemického indexu (GI) potravin u zdravých osob a u diabetiků 1. a 2. typu. Glykemický index srovnává hyperglykemizující schopnost určité potraviny se standardem (bílý chléb)a je důležitou charakteristikou potraviny.Pro stanovení GI bude použito nové metody pomocí kontinuálního měření koncentrace glukózy v intersticiální tekutině senzorem CGMS, jejíž výsledky budou srovnány s klasickou metodou využívající 7 hodnot P-glukózy v době do 120 min po jídle. Ve skupině 20nediabetiků, 20 diabetiků 1. typu léčených inzulínovou pumpou a 20 diabetiků 2. typu bez významných komplikací bude testováno 5 vybraných potravin (chléb-stand.,jogurt,musli,směs jogurt/musli,sušenky), každá 3x během 7 dnů (snídaně,večeře). Vedle zjištění GI nových potravin bude možno posoudit spolehlivost nové metody GI, inter- a intraindividuální variabilitu GI a porovnat GI při snídani a při večeři a hodnoty GI u zdravých a diabetiků.Výsledky upřesní názor na optimální stravu.

Scientific branches

  • R&D category

    NV - Nonindustrial research (Applied research excluded Industrial research)

  • CEP classification - main branch

    FB - Endocrinology, diabetology, metabolism, nutrition

  • CEP - secondary branch

  • CEP - another secondary branch

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    30202 - Endocrinology and metabolism (including diabetes, hormones)

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)

  • Project results evaluation

    The autors assessed methods for glycemic index of tood items. Zhey proposed new method of its estimation.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 2004

  • Realization period - end

    Jan 1, 2006

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP07-MZ0-NR-U/06:2

  • Data delivery date

    Aug 8, 2007

Finance

  • Total approved costs

    725 thou. CZK

  • Public financial support

    665 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    54 thou. CZK