All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Effects of processed meat on brain regions related to reward and craving in patients with type 2 diabetes, obese subjects and healthy controls

Public support

  • Provider

    Ministry of Health

  • Programme

    Programme to support medical applied research in 2015 to 2022

  • Call for proposals

    Zdravotnický AV 1 (SMZ0201501)

  • Main participants

    Institut klinické a experimentální medicíny

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    15-27338A

Alternative language

  • Project name in Czech

    Vliv zpracovávaného masa na oblasti mozku spojené s pocity odměny a závislosti u pacientů s diabetem 2. typu, obézních a zdravých kontrol

  • Annotation in Czech

    Mesolimbický dopaminergní systém mozku, který se soustředí kolem nucleus accumbens (části striata), hraje ústřední roli v pocitech odměny a závislosti, a tento systém zřejmě zprostředkovává hedonickou reakci po konzumaci jídla. Klinické studie, které používaly funkční magnetické zobrazování mozku, uvádějí vyšší aktivaci v nucleus accumbens a jiných oblastech striata u obézních než u štíhlých jedinců po konzumaci chutného jídla s vysokou energetickou denzitou. Dostupnost dopaminového D2 receptoru ve striatu byla u obézních jedinců výrazně nižší než u štíhlých kontrol, což vyvolalo hypotézu, že přejídání vlastně kompenzuje nízkou dopaminergní aktivitu. Cílem této studie je porovnat účinek dvou isokalorických jídel (hamburgeru se zpracovávaným masem vs. vegetariánského sendviče) během postprandiálního stavu pomocí funkčního magnetického zobrazování mozkových center spojených s odměnou zapojených do regulace příjmu potravy u pacientů s diabetem 2. typu, obézních a zdravých kontrol.

Scientific branches

  • R&D category

    AP - Applied research

  • CEP classification - main branch

    FB - Endocrinology, diabetology, metabolism, nutrition

  • CEP - secondary branch

  • CEP - another secondary branch

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    30202 - Endocrinology and metabolism (including diabetes, hormones)

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)

  • Project results evaluation

    1. This project has contributed significantly to the knowledge on an interplay between food composition and brain fuctions. 2. The study was running according to the accepted protocol, all aims have been succesfully fulfilled. 3. It was a complex project, it is reasonable to predict that subsequent studies will be initiated at the centre. 4. The results have been published as original articles in excellent highly impacted journals. 5. No issues regarding the adherence to AZV rules or budget.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    May 1, 2015

  • Realization period - end

    Dec 31, 2018

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

    Jun 28, 2018

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP19-MZ0-NV-U/01:1

  • Data delivery date

    Jun 28, 2019

Finance

  • Total approved costs

    8,699 thou. CZK

  • Public financial support

    8,699 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK