Effects of processed meat on brain regions related to reward and craving in patients with type 2 diabetes, obese subjects and healthy controls
Public support
Provider
Ministry of Health
Programme
Programme to support medical applied research in 2015 to 2022
Call for proposals
Zdravotnický AV 1 (SMZ0201501)
Main participants
Institut klinické a experimentální medicíny
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
15-27338A
Alternative language
Project name in Czech
Vliv zpracovávaného masa na oblasti mozku spojené s pocity odměny a závislosti u pacientů s diabetem 2. typu, obézních a zdravých kontrol
Annotation in Czech
Mesolimbický dopaminergní systém mozku, který se soustředí kolem nucleus accumbens (části striata), hraje ústřední roli v pocitech odměny a závislosti, a tento systém zřejmě zprostředkovává hedonickou reakci po konzumaci jídla. Klinické studie, které používaly funkční magnetické zobrazování mozku, uvádějí vyšší aktivaci v nucleus accumbens a jiných oblastech striata u obézních než u štíhlých jedinců po konzumaci chutného jídla s vysokou energetickou denzitou. Dostupnost dopaminového D2 receptoru ve striatu byla u obézních jedinců výrazně nižší než u štíhlých kontrol, což vyvolalo hypotézu, že přejídání vlastně kompenzuje nízkou dopaminergní aktivitu. Cílem této studie je porovnat účinek dvou isokalorických jídel (hamburgeru se zpracovávaným masem vs. vegetariánského sendviče) během postprandiálního stavu pomocí funkčního magnetického zobrazování mozkových center spojených s odměnou zapojených do regulace příjmu potravy u pacientů s diabetem 2. typu, obézních a zdravých kontrol.
Scientific branches
R&D category
AP - Applied research
CEP classification - main branch
FB - Endocrinology, diabetology, metabolism, nutrition
CEP - secondary branch
—
CEP - another secondary branch
—
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
30202 - Endocrinology and metabolism (including diabetes, hormones)
Completed project evaluation
Provider evaluation
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Project results evaluation
1. This project has contributed significantly to the knowledge on an interplay between food composition and brain fuctions. 2. The study was running according to the accepted protocol, all aims have been succesfully fulfilled. 3. It was a complex project, it is reasonable to predict that subsequent studies will be initiated at the centre. 4. The results have been published as original articles in excellent highly impacted journals. 5. No issues regarding the adherence to AZV rules or budget.
Solution timeline
Realization period - beginning
May 1, 2015
Realization period - end
Dec 31, 2018
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Jun 28, 2018
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP19-MZ0-NV-U/01:1
Data delivery date
Jun 28, 2019
Finance
Total approved costs
8,699 thou. CZK
Public financial support
8,699 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK