Food-borne viruses - molecular epidemiology and methods for rapid detection
Public support
Provider
Ministry of Health
Programme
Programme to support medical applied research in 2015 to 2022
Call for proposals
Zdravotnický AV 3 (SMZ0201701)
Main participants
Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v.v.i.
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
17-31921A
Alternative language
Project name in Czech
Viry v souvislosti s alimentárními infekcemi – molekulární epidemiologie a metody rychlé detekce
Annotation in Czech
Počet virových epidemií způsobených kontaminovanými potravinami či vodou v Evropské unii stále vzrůstá. Přesto jsou virová agens v České republice jen výjimečně stanovena jako příčina takovýchto epidemií. O nepřipravenosti tuzemského systému sledování alimentárních onemocnění svědčí vodní norovirová epidemie v Praze (květen 2015), kde hlavním problémem bylo nedostatečně rychlé stanovení původců a zdroje kontaminace. Proto budou v řešeném projektu zavedeny metody sloužící k rychlé a multiplexní detekci virů způsobujících alimentární infekce a bude proveden monitoring spojený s molekulární typizací těchto virů v klinických vzorcích a vzorcích pocházejících z epidemií. Takto budou v České republice získány znalosti týkající se rozšíření a ekologie virů v souvislosti s alimentárními infekcemi. Molekulárně biologické metody použité v rámci projektu budou sdíleny se spolupracujícími laboratořemi, čímž bude zlepšena jejich metodická odbornost a bude posílena spolupráce mezi humánní a veterinární sférou.
Scientific branches
R&D category
AP - Applied research
CEP classification - main branch
FN - Epidemiology, infection diseases and clinical immunology
CEP - secondary branch
—
CEP - another secondary branch
—
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
30302 - Epidemiology<br>30303 - Infectious Diseases
Completed project evaluation
Provider evaluation
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Project results evaluation
1.One of the main aims of the project was to improve the Czech monitoring system of food-borne viruses and increase knowledge and awareness about this group of viruses (NoV, HAV, HEV...). 2.The project proceeded in concordance with schedule and the results achieved are adequate. 3.The methodological procedure was developed and subsequently validated (G). Cooperation between the human and veterinary spheres has been strengthened. 4.The results of the project were presented as original articles in peer-reviewed journals listed by Web of Science database (6 of which 3 were Q1, 1 was Q2 and 2 were Q4; cumulative IF 22.991), one article listed by Scopus database and 6 more in other peer - reviewed periodicals. Total cumulative was IF 22.91. 5. Not found.
Solution timeline
Realization period - beginning
Apr 1, 2017
Realization period - end
Dec 31, 2021
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Mar 19, 2020
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP22-MZ0-NV-U
Data delivery date
Jan 24, 2022
Finance
Total approved costs
11,465 thou. CZK
Public financial support
11,271 thou. CZK
Other public sources
194 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK