All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Interaction of food matrix with small ligands influencing flavour and texture

Public support

  • Provider

    Ministry of Education, Youth and Sports

  • Programme

    COST

  • Call for proposals

  • Main participants

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Celoškolské pracoviště

  • Contest type

  • Contract ID

Alternative language

  • Project name in Czech

    Interakce potravní matrice s malými ligandy ovlivňujícími aroma a texturu

  • Annotation in Czech

    Projekt se zabývá studiem interakcí mezi potravinami (jejich makromolekulárními složkami, bílkovinami a polysacharidy) a nízkomolekulrními organickými sloučeninami (ligandy), především vonnými a chuťovými látkami, které ovlivňují jednak texturu, jednak chuť, vůni (aroma) potravin. Je studována zejména metodika vhodn  ke studiu uvedených interakcí (senzorická analýza, fyzikálně-chemické a chemické metody). Cílem je hodnocení stávajících metod a vývoj nových, jejich ověření a optimalizace. Projekt je konkrétně zaměřen hlavně na studium metod senzorické analýzy (profilové metody, časová intenzita vjemů), vývoj nových senzorických a instrumentálních metod (v modelových systémech a v reálných potravinách) a studium souvislostí mezi senzorickými a instrumentálními daty s použitím

Scientific branches

  • R&D category

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

    CB - Analytical chemistry, separation

  • CEP - another secondary branch

    CE - Biochemistry

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    10406 - Analytical chemistry<br>10608 - Biochemistry and molecular biology<br>10609 - Biochemical research methods<br>21101 - Food and beverages

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    Závěrečná zpráva

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 1999

  • Realization period - end

    Jan 1, 1999

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP/2000/MSM/MSM0OC/U/2:3

  • Data delivery date

Finance

  • Total approved costs

    2,050 thou. CZK

  • Public financial support

    1,700 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK