All
All

What are you looking for?

All
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”
OK 175

Isolation and investigation of natural antioxidants effective in preservation of food quality

Project goals

Keywords

Public support

  • Provider

    Ministry of Education, Youth and Sports

  • Programme

    EUPRO

  • Call for proposals

  • Main participants

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Contest type

  • Contract ID

Alternative language

  • Project name in Czech

    Izolace a zkoumání přírodních antioxidantů účinných pro uchování kvality potravin

  • Annotation in Czech

    Zkoumání antioxidačního účinku přírodních antioxidantů pro stabilizaci jedlých tuků a olejů a potravin tuk obsahujících před oxidačním žluknutím se uskuteční za podmínek blízkých podmínkám skladování a za podmínek blízkých podmínkám tepelného technickéhozpracování jedlých tuků a potravin s jejich obsahem. Hlavní pozornost se zaměří na extrakty z rozmarýnového a šalvějového listí (hexanový, acetonový, ethylacetátový a ethanolový). Bude srovnáváno několik zrychlených testů a účinek na aktivitu lipoxygenasKromě rostlinných olejů budou zkoumány modelové směsi tuků s bílkovinami a s polysacharidy a některé jednoduché potravinové výrobky. Budou srovnány přírodní antioxidanty českého původu se zahraničními. Kromě antioxidantů z koření budou zkoumány také antioxidanty z rostlinných materiálů sloužících k přípravě bylinných čajů. Bude zkoumán synergismus mezi tokoferoly, extrakty z rozmarýny a šalvěje a fosfolipidy.

Scientific branches

  • R&D category

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

    EF - Botany

  • CEP - another secondary branch

    FP - Other medical fields

  • 10611 - Plant sciences, botany
    10612 - Mycology
    21101 - Food and beverages
    30106 - Anatomy and morphology (plant science to be 1.6)
    30107 - Medicinal chemistry
    30108 - Toxicology
    30109 - Pathology
    30221 - Critical care medicine and Emergency medicine
    30223 - Anaesthesiology
    30224 - Radiology, nuclear medicine and medical imaging
    30225 - Allergy
    30226 - Rheumatology
    30227 - Geriatrics and gerontology
    30229 - Integrative and complementary medicine (alternative practice systems)
    30230 - Other clinical medicine subjects
    30307 - Nursing
    30308 - Nutrition, Dietetics
    30309 - Tropical medicine
    30310 - Parasitology
    30311 - Medical ethics
    30312 - Substance abuse
    30501 - Forensic science
    30502 - Other medical science

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 1995

  • Realization period - end

    Jan 1, 1998

  • Project status

    K - Ending multi-year project

  • Latest support payment

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP/1998/MSM/MSM8OK/V/1:1

  • Data delivery date

Finance

  • Total approved costs

    1,086 thou. CZK

  • Public financial support

    716 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK

Recognised costs

1 086 CZK thou.

Public support

716 CZK thou.

0%


Provider

Ministry of Education, Youth and Sports

CEP

GM - Food industry

Solution period

01. 01. 1995 - 01. 01. 1998