All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”
OK 282

Development and investigation of novel compositions for stabilization of edible oils and other fat containing foods

Public support

  • Provider

    Ministry of Education, Youth and Sports

  • Programme

    EUPRO

  • Call for proposals

  • Main participants

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Contest type

  • Contract ID

Alternative language

  • Project name in Czech

    Vývoj a výzkum nových sloučenin pro stabilizaci jedlých olejů a jiných potravin obsahující tuky

  • Annotation in Czech

    Zvýšení stability tuků, olejů a tuk obsahujících potravin za podmínek skladování a tepelného zpracování odpovídajících průmyslovému procesu bude zkoumáno pro soubor potravinových produktů významných pro ČR a ostatní řešitelské země. Především bude zkoumána ochrana před oxidací a sekundárními degradačními reakcemi. Budou zkoumány přírodní antioxidanty izolované z rostlinných materiálů požívaných ve výživě člověka, hlavně jako koření, zeleninové přílohy a materiály k přípravě bylinných čajů. Ze syntetických antioxidantů budou zkoumány 1,4-dihydropyridinové deriváty a jejich kombinace s přírodními antioxidanty, hlavně tokoferoly a karoteny. Bude zjišťován vliv těchto látek na inhibici lipoxygenas. Ze synergistů inhibice budou zkoumány hlavně fosfolipidy,fosfatidové kyseliny a jejich soli.

Scientific branches

  • R&D category

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

    FM - Hygiene

  • CEP - another secondary branch

    CE - Biochemistry

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    10608 - Biochemistry and molecular biology<br>10609 - Biochemical research methods<br>21101 - Food and beverages<br>30304 - Public and environmental health

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    Závěrečná zpráva

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 1997

  • Realization period - end

    Jan 1, 1999

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP/2000/MSM/MSM0OK/U/2:2

  • Data delivery date

Finance

  • Total approved costs

    1,223 thou. CZK

  • Public financial support

    645 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK