The Presence and Risk of nitro-Polycyclic aromatic hydrocarbons
Public support
Provider
Ministry of Education, Youth and Sports
Programme
EUPRO
Call for proposals
—
Main participants
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
—
Alternative language
Project name in Czech
Přítomnost a rizika nitrovaných Polycyklických aromatických uhlovodíků
Annotation in Czech
Budou navrženy a zhodnoceny analytické techniky pro monitorování nitrovaných polycyklických aromatických uhlovodíků (nitro-PAH) v potravinách a v odpovídajících vzorcích volného ovzduší. Optimalizovyný postup bude podroben mezilaboratorní validaci. Systematicky budou sledovány reálné koncentrace nitro-PAH v potravinách z různých zdrojů v jednotlivých řešitelských zemích (ČR, Rakousko, Slovensko, Polsko, Švédsko), včetně podrobných dietárních studií a toxikologického zhodnocení. Bude vyhodnocen toxikologický význam dietárního příjmu nitro-PAH a dále kvantitativní vztah mezi hladinami nitro-PAH a PAH v ovzduší a v potravinách vzhledem k potenciálním zdrojům. Získané výsledky budou sloužit pro hodnocení rizik z dietární expozice.
Scientific branches
R&D category
—
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
CB - Analytical chemistry, separation
CEP - another secondary branch
DI - Pollution and air control
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
10406 - Analytical chemistry<br>10511 - Environmental sciences (social aspects to be 5.7)<br>21101 - Food and beverages
Completed project evaluation
Provider evaluation
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Project results evaluation
Pro zjišťování kontaminace potravin toxickými nitroderiváty polyciklických aromatických uhlovodíků byly vyvinuta a validována metoda GC/MS-NCI. Byly zhodnoceny vstupy nitro-PAU do potravního řetězce z ovzduší a pro zhodnocení rizik z dietární expozice čl
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 1999
Realization period - end
Jan 1, 2001
Project status
U - Finished project
Latest support payment
—
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP/2002/MSM/MSM2OK/U/N/2:1
Data delivery date
Mar 21, 2002
Finance
Total approved costs
6,148 thou. CZK
Public financial support
1,940 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
1,879 thou. CZK