Food and food supplemets development on the base of cereals
Project goals
The aim of the project is the usage of marginal spread or underestimated cereals (naked barley, naked oat, buckwheat) in food products and food supplements for healthy nutrition generally and for the groups with specific nutrition demands. The recepies,the technological(malting, puffing, fermentation) and applied process for the production will be developed: 1. new bakery, confectionary and healthy food products with enhanced fibre content for healthy nutrition (flour, puffed seed,malt flour,seed aftermalting) 2. the fermented products based on hydrolysated proteins focused on the patients group with lactose intolerance and milk protein alergie, 3. food supplement with high rutin content on the base of yeast.
Keywords
obilninybezpluchý ječmenbezpluchý ovesvýrobky zdravé výživydoplňky stravypekárenské výrobkyfermentované výrobkypufované cereálierozpustná vlákninarutinnutriční hodnocenísenzorické hodnocenístanovení mechanických a reologických vl?
Public support
Provider
Ministry of Agriculture
Programme
Research program MA
Call for proposals
Využití přírodních zdrojů (Národní program výzkumu) (SMZE200300001)
Main participants
—
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
28009 / 02 - 2010
Alternative language
Project name in Czech
Vývoj potravin a doplňků stravy na bázi obilnin
Annotation in Czech
Cílem projektu je využití okrajově rozšířených obilnin (bezpluchý ječmen, bezpluchý oves a pohanka) v potravinách a doplňcích stravy pro zdravou výživu všeobecně i pro skupiny se specifickými dietetickými požadavky. Budou vypracovány receptury, technologické (sladování, pufování, fermentace) a aplikační postupy pro výrobu: 1.nových pekárenských, cukrárenských a výrobků zdravé výživy se zvýšeným obsahem vlákniny potravy pro zdravou výživu (mouka, pufované zrno, sladová mouka, zrno po sladování) 2.fermentovaných výrobků na bázi hydrolyzovaných proteinů se zaměřením na skupiny populace s laktózovou intolerancí a alergií na mléčnou bílkovinu, 3.doplňků stravy se zvýšeným obsahem rutinu na bázi kvasnic
Scientific branches
R&D category
NV - Nonindustrial research (Applied research excluded Industrial research)
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
GE - Plant cultivation
CEP - another secondary branch
GC - Plant growing, crop rotation
21101 - Food and beverages
40105 - Horticulture, viticulture
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Completed project evaluation
Provider evaluation
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Project results evaluation
Results brought patent and models, which increase competitive ability on international markets.
Solution timeline
Realization period - beginning
Mar 1, 2003
Realization period - end
Dec 1, 2007
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Feb 28, 2007
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP08-MZE-QF-U/05:2
Data delivery date
May 20, 2009
Finance
Total approved costs
11,017 thou. CZK
Public financial support
11,017 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK
Basic information
Recognised costs
11 017 CZK thou.
Public support
11 017 CZK thou.
100%
Provider
Ministry of Agriculture
CEP
GM - Food industry
Solution period
01. 03. 2003 - 01. 12. 2007