Extraction of lignans from wood and their use in food supplements with significant biological effects.
Public support
Provider
Ministry of Agriculture
Programme
Comprehensive sustainable systems in agriculture 2012 ? 2018 ?CSS?
Call for proposals
Komplexní zemědělské systémy 1 (SMZE2012MZE01)
Main participants
Mendelova univerzita v Brně / Zahradnická fakulta<br>Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v. v. i.<br>Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
46310/2012-MZE-17012
Alternative language
Project name in Czech
Extrakce lignanů z dřevní hmoty a jejich využití v doplňcích stravy s významnými biologickými účinky
Annotation in Czech
Vyvinout nápoje a další potravní komodity s přirozeně zvýšeným obsahem lignanů s využitím odpadní dřevní hmoty.V rámci projektu budou řešeny tyto úkoly:1) Vypracování postupu na separaci suků z dřevní hmoty (štěpků)2) Vypracování postupu přirozeného obohacení nápojů lignany (metoda sukových „čipsů“) včetně sledování základních parametrů u vín a dalších nápojů3) Vypracování extrakčních postupů suků pro účely projektu (např. odstranění nepolárních pryskyřičných látek, použití různých rozpouštědel atd.)4) Použití vody místo rozpouštědel (green-technology)5) Sledování změn obsahu lignanů v důsledku ožehnutí „toasting“ před použitím ve vinařské technologii.6) Hodnocení senzorických změn přídavků lignanů do nealkoholických nápojů a potravních doplňků.7) Sledování změn obsahu lignanů během konzervačních a stabilizačních zákroků fortifikovaných potravinářských výrobků a během jejich skladování8) Podání průmyslových vzorů a patentů, publikování výsledků
Scientific branches
R&D category
AP - Applied research
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
GK - Forestry
CEP - another secondary branch
CB - Analytical chemistry, separation
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
10406 - Analytical chemistry<br>21101 - Food and beverages<br>40102 - Forestry
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
During the course of the project there were minor deficiencies, which the investigators removed by the required deadlines.
Solution timeline
Realization period - beginning
Apr 1, 2012
Realization period - end
Dec 31, 2016
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Jun 14, 2016
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP17-MZE-QJ-U/09:1
Data delivery date
Jun 30, 2017
Finance
Total approved costs
11,305 thou. CZK
Public financial support
9,537 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
1,768 thou. CZK