The gentle method of conservation thermally labile substances of hops
Public support
Provider
Ministry of Agriculture
Programme
Comprehensive sustainable systems in agriculture 2012 ? 2018 ?CSS?
Call for proposals
Komplexní zemědělské systémy 3 (SMZE2015MZE01)
Main participants
Agrospol Velká Bystřice s.r.o.<br>Česká zemědělská univerzita v Praze / Technická fakulta<br>Chmelařský institut s.r.o.<br>CHMELAŘSTVÍ, družstvo Žatec<br>RAKOCHMEL s.r.o.
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
88-2015-17012
Alternative language
Project name in Czech
Šetrný způsob konzervace pivovarských a dalších cenných látek chmele
Annotation in Czech
Cílem projektu je předat koncovému uživateli – chmelařským a zpracovatelským podnikům - komplexně inovovaný proces sušení na stávajících pásových a komorových sušárnách s důrazem na zajištění zvýšení jejich účinnosti, inovaci současné klimatizace a snížení energetické náročnosti při sušení chmele a dále zcela novou koncepci nízkoteplotního sušení speciálních odrůd chmele v komorové sušárně. Detailně se jedná o etapy: - analýza stávajícího stavu sušení, klimatizace a stabilizace chmele v pásových a komorových sušárnách, - vypracování metodiky hodnocení kvalitativních znaků sušeného chmele se zaměřením na změny Stránka 7 z 64 obsahu a složení tepelně labilních látek, - navržení a realizace konstrukční úprav sušáren chmele pro zvýšení kvality produktu a snížení energetické náročnosti, - navržení a realizace technických úprav pásových sušáren a navazující technologie s inovací klasické klimatizace, - navržení a realizace automatizace operací a kontinuálního měření stability a řízení sušicího procesu chmele, - navržení technologické linky nového šetrného sušení chmele pro uchování původního složení chmele. – novou komplexně ověřenou technologii šetrného sušení chmele zajišťující uchování tepelně labilních látek. Nejrychlejší a nejefektivnější předání výsledků projektu do praxe bude prostřednictvím dalších příjemců zapojených do projektu. Výsledky projektu budou chmelařským a zpracovatelským podnikům předány bezplatně formou workshopů, článků v odborných časopisech, ověřených a certifikovaných metodik a periodických a závěrečné zprávy projektu.
Scientific branches
R&D category
AP - Applied research
CEP classification - main branch
GB - Agricultural machines and construction
CEP - secondary branch
GC - Plant growing, crop rotation
CEP - another secondary branch
GM - Food industry
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
20102 - Construction engineering, Municipal and structural engineering<br>20302 - Applied mechanics<br>21101 - Food and beverages<br>40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Completed project evaluation
Provider evaluation
S - Nesplněno zadání, bylo přistoupeno k sankčním ustanovením smlouvy
Project results evaluation
The researchers planned a total of 21 results from the form of wokshops, proven technology, utility model, industrial design, articles in impacted or professional periodicals, pilot plant and patent. Due to the fact that the result of the patent type was not delivered by the end of the project implementation (at the time of the inspection, only the application was submitted), the contractual conditions were not fulfilled. For this reason, a complaint was sent to the relevant FI.
Solution timeline
Realization period - beginning
Apr 1, 2015
Realization period - end
Dec 31, 2018
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Apr 12, 2018
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP19-MZE-QJ-U/02:1
Data delivery date
Jun 26, 2019
Finance
Total approved costs
17,999 thou. CZK
Public financial support
16,181 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
1,818 thou. CZK