Production and complex gentle processing of flaxseed and its application in new functional foods
Public support
Provider
Ministry of Agriculture
Programme
Comprehensive sustainable systems in agriculture 2012 ? 2018 ?CSS?
Call for proposals
Komplexní zemědělské systémy 3 (SMZE2015MZE01)
Main participants
Agritec Plant Research s.r.o.<br>Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie<br>Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o.<br>Walramcom s.r.o.<br>Zemědělská agentura, s.r.o.
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
101-2015-17012
Alternative language
Project name in Czech
Produkce a komplexní šetrné zpracování lněného semene a jeho aplikace do nových funkčních potravin
Annotation in Czech
Cílem projektu je: - zavedení pěstitelských technologií olejného lnu do ekologického režimu pěstování - optimalizace šetrného zpracování lněného semene na olej a lněnou vlákninu - vývoj nových funkčních potravin se zvýšeným obsahem n-3 mastných kyselin a vlákniny - vývoj nových funkčních potravin s využitím synergického účinku lněných produktů a probiotických mikrooganismů
Scientific branches
R&D category
AP - Applied research
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
GC - Plant growing, crop rotation
CEP - another secondary branch
—
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
21101 - Food and beverages<br>40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
The results of project investigation are exhaustive at all levels of project investigation. The growing methods include all the selected flax varieties. The analyses of raw materials have been carried out with the requested nutrition specification. The specific results have been reflected also in the final meat and bakery products.
Solution timeline
Realization period - beginning
Apr 1, 2015
Realization period - end
Dec 31, 2018
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Apr 26, 2018
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP19-MZE-QJ-U/01:1
Data delivery date
Jun 25, 2019
Finance
Total approved costs
16,169 thou. CZK
Public financial support
14,521 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
1,648 thou. CZK