Non-bacterial agents of mastitis and their influence on the quality and technological properties of milk
Public support
Provider
Ministry of Agriculture
Programme
Applied „ZEMĚ“ research programme of the Ministry of Agriculture for the period of 2017–2025
Call for proposals
VaV pro Ministerstvo zemědělství II 3 (SMZE2019MZE01)
Main participants
Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o.
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
570-2018-14152
Alternative language
Project name in Czech
Nebakteriální původci mastitid a jejich vliv na kvalitu a technologické vlastnosti mléka
Annotation in Czech
Cílem projektu je zmapovat rozšíření nebakteriálních původců mastitid, kvasinek a řasy Prototheca spp., v chovu dojného skotu, shromáždit informace o jejich vlivu na technologické vlastnosti mléka a navrhnout chovatelům soubor opatření vedoucích ke snížení výskytu daných agens v chovech a následně i v mléce, jakožto surovině pro výrobu kvalitních a bezpečných potravin. Následným cílem pak je vyloučit aplikaci antibiotik, která jsou proti těmto agens neúčinná, a tím zvýšit kvalitu, respektive bezpečnost produkce mléka, dosáhnout významné ekonomické úspory a snížit výskyt antibiotické rezistence u bakterií vyskytujících se v chovech skotu, a tím i v potravinovém řetězci.
Scientific branches
R&D category
AP - Applied research
OECD FORD - main branch
21101 - Food and beverages
OECD FORD - secondary branch
40301 - Veterinary science
OECD FORD - another secondary branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
CEP - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
GG - Zootechnics<br>GH - Nutrition of farm animals<br>GJ - Diseases and animal vermin, veterinary medicine<br>GM - Food industry
Completed project evaluation
Provider evaluation
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Project results evaluation
All the planned outputs and results were achieved. The results achieved are of high quality and applicable in practice. The obtained methodology aims to reduce the occurrence of the investigated agents on cattle farms and consequently in milk as a raw material for the production of quality and safe food. Afterwords, another aim is to prevent the administration of antibiotics that are ineffective against these agents, thus to improve the quality or safety of milk production, to achieve major savings, and to reduce antibiotic resistance in bacteria present on cattle farms and therefore across the entire food chain.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2019
Realization period - end
Dec 31, 2023
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Mar 20, 2023
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP24-MZE-QK-U
Data delivery date
Jun 20, 2024
Finance
Total approved costs
19,723 thou. CZK
Public financial support
19,723 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK