All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Reducing energy consumption in baking bread by optimizing the temperature regime using numerical models, correlations and artificial intelligence

Public support

  • Provider

    Ministry of Agriculture

  • Programme

  • Call for proposals

    SMZE2024MZE01

  • Main participants

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta chemicko-inženýrská

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    QL24010110 - Smlouva o poskytnutí podpory

Alternative language

  • Project name in Czech

    Úspora spotřeby energie při pečení chleba pomocí optimalizace teplotního režimu s využitím numerických modelů, korelací a umělé inteligence

  • Annotation in Czech

    1. Optimalizace teplotních režimů pečení pro různé typy pecí: Hlavním cílem je optimalizovat teplotní režimy pečení při dosažení požadovaných organoleptických parametrů pekařských výrobků (včetně minimálního obsahu procesních kontaminantů). Toho by mělo být dosaženo při co nejnižší spotřebě tepla a tepelných ztrátách, včetně ztrát při chlazení výrobků. 2. Vývoj univerzálního modelu a metodiky pro optimalizaci pečení: Na základě optimalizace teplotních režimů bude vytvořen model a metodika pro efektivní pečení chleba a pšeničného pečiva, přizpůsobené pro praktické využití v pekárnách. 3. Vývoj softwaru pro optimalizaci pečícího procesu: Cílem je vytvořit intuitivní, průmyslově ověřený software pro pekárny, který minimalizuje spotřebu energie a zvyšuje efektivitu a produktivitu.

Scientific branches

  • R&D category

    AP - Applied research

  • OECD FORD - main branch

    21101 - Food and beverages

  • OECD FORD - secondary branch

    20204 - Robotics and automatic control

  • OECD FORD - another secondary branch

    20401 - Chemical engineering (plants, products)

  • CEP - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    CI - Industrial chemistry and chemical engineering<br>GM - Food industry<br>JD - Use of computers, robotics and its application

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Mar 1, 2024

  • Realization period - end

    Dec 31, 2028

  • Project status

    Z - Beginning multi-year project

  • Latest support payment

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.

  • Data delivery code

    CEP24-MZE-QL-R

  • Data delivery date

    Feb 29, 2024

Finance

  • Total approved costs

    18,635 thou. CZK

  • Public financial support

    15,571 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    3,063 thou. CZK