The potential of applying of organic production and local production in the sustainable public catering
Project goals
The main goal is the mapping of capacities within the framework of agricultural production in regions and the needs of institutional catering facilities from the point of view of the implementation of local production and organic production. Part of the mapping will be the refinement of the identification of the main barriers to the development of the use of organic products and local production, subsequently methodologies will be created for the basic target groups (public catering, farmers and processors, founders) and a summary document serving as a support for measures at the level of the Ministry of agriculture and current interdepartmental activities. Another output is an analysis of existing communication tools between farmers and public catering facilities and serie of workshops.
Keywords
Institutional cateringsustainabilityorganic productsshort supply chainsregionality
Public support
Provider
Ministry of Agriculture
Programme
—
Call for proposals
SMZE2024MZE01
Main participants
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích / Fakulta zemědělská a technologická
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
QL24020332 - Smlouva o poskytnutí podpory
Alternative language
Project name in Czech
Potenciál uplatnění bioprodukce a místní produkce v rámci udržitelného veřejného stravování
Annotation in Czech
Hlavním cílem projektu je zmapování kapacit v rámci zemědělské produkce v jednotlivých regionech a zároveň potřeb účelových stravovacích zařízení z pohledu zařazení místní produkce a bioprodukce. Součástí mapování bude zpřesnění identifikace hlavních bariér pro rozvoj uplatnění bioproduktů a místní produkce v účelových stravovacích zařízeních, následně budou vytvořeny metodiky pro základní cílové skupiny (stravovací zařízení, zemědělci a zpracovatelé, zřizovatelé) a sumarizační dokument sloužící jako opora pro opatření na úrovni MZe a současných meziresortních aktivit. Dalším výstupem je analýza stávajících komunikačních nástrojů mezi zemědělci a zpracovateli a stravovacími zařízeními (zejména softwarová řešení) a následná série workshopů pro hlavní cílové skupiny a relevantní aktéry.
Scientific branches
R&D category
VV - Exeperimental development
OECD FORD - main branch
40101 - Agriculture
OECD FORD - secondary branch
50202 - Applied Economics, Econometrics
OECD FORD - another secondary branch
30308 - Nutrition, Dietetics
AH - Economics
FP - Other medical fields
GA - Agricultural economics
GD - Fertilization, irrigation, soil treatment
Solution timeline
Realization period - beginning
Mar 1, 2024
Realization period - end
Dec 31, 2026
Project status
B - Running multi-year project
Latest support payment
Mar 20, 2024
Data delivery to CEP
Confidentiality
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Data delivery code
CEP25-MZE-QL-R
Data delivery date
Feb 17, 2025
Finance
Total approved costs
9,479 thou. CZK
Public financial support
9,479 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK
Recognised costs
9 479 CZK thou.
Public support
9 479 CZK thou.
0%
Provider
Ministry of Agriculture
OECD FORD
Agriculture
Solution period
01. 03. 2024 - 31. 12. 2026