The Development of the Technological Processing of Highly Nutritive Valuable Pulses Recently Implemented in the World, for Utilization to Prepare Common Foodstuffs and Dietary and Nutrition Products
Public support
Provider
Technology Agency of the Czech Republic
Programme
Programme of applied research and experimental development ALFA
Call for proposals
ALFA 1 (STA02011TA01)
Main participants
EXTRUDO Bečice s.r.o.
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
20110046
Alternative language
Project name in Czech
Vývoj technologického zpracování ve světě nově zaváděných vysoce nutričně hodnotných luštěnin pro využití k přípravě běžných potravin i dietních a výživových výrobků
Annotation in Czech
Cílem projektu je najít aplikace pro zpracování ve světě nově zaváděných vysoce nutričně hodnotných luštěnin, které jsou v ČR dosud málo využívané. Řešení se soustředí především na zavedení či rozšíření použití lupiny a cizrny v potravinářství a to jak jako potravinářskou surovinu, tak ingredienci zlepšující technologii výroby. Bude využito technické a technologické zázemí spoluřešitelů, jak k analýzám komponent a produktu, tak k ověření navrhnutých výrobních postupů, např. exsudaci, granulaci, míchánísměsí atp. Dále bude sledováno využití unikátního složení lupinových bobů k separaci hodnotných bílkovin, přípravu bílkovinných hydrolyzátů pro výrobu funkčních potravin a případně jako komponenty pro kosmetiku. Cílem bude také separovat olej z lupinových bobů pro jeho výhodné složení jak pro potravinářské, dietetické, tak i kosmetické účely a dále příprava lupinových výživných extraktů. Cílem bude také zapojení do mezinárodního výzkumu lupiny. Výsledky řešení projektu budou iniciovat pěstování.
Scientific branches
R&D category
AP - Applied research
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
CE - Biochemistry
CEP - another secondary branch
FB - Endocrinology, diabetology, metabolism, nutrition
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
10608 - Biochemistry and molecular biology<br>10609 - Biochemical research methods<br>21101 - Food and beverages<br>30202 - Endocrinology and metabolism (including diabetes, hormones)
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
This is preliminary data, no approval by the provider.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2011
Realization period - end
Dec 31, 2014
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Mar 1, 2013
Data delivery to CEP
Confidentiality
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Data delivery code
CEP15-TA0-TA-U/03:1
Data delivery date
Jul 3, 2020
Finance
Total approved costs
15,611 thou. CZK
Public financial support
12,407 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
3,204 thou. CZK