Methodics for products and services certification of the national brand Environmentally friendly product/service and the EU Ecolabel
Public support
Provider
Technology Agency of the Czech Republic
Programme
—
Call for proposals
—
Main participants
Česká informační agentura životního prostředí
Contest type
VZ - Public procurement
Contract ID
201504012
Alternative language
Project name in Czech
Metodika certifikace výrobků a služeb ekoznačkou EŠV/ESŠ a Ekoznačkou EU
Annotation in Czech
Vypracování certifikované metodiky pro udělení práva k užívání ekoznačky Ekologicky šetrný výrobek/služba a Ekoznačky EU zahrnující komplexní pravidla pro řízení a vyhodnocování procesu udělování a užívání ekoznaček na českém trhu včetně základních postupů a doporučení pro stanovení specifických environmentálních kritérií, odpovídající normám pro environmentální značení typu I (ČSN ISO 14024). Cíle projektu je uplatnit a využívat nově stanovené parametry metodiky pro zvýšení efektivnosti uplatňování dobrovolných nástrojů na trhu v oblasti ochrany životního prostředí prostřednictvím optimalizace administrativní zátěže vyvolané předpokládaným zájmem o environmentální značení ve vazbě cíle na státní politiky životního prostředí a jejich finanční podporu. Zavedení metodiky do praxe dojde na straně certifikačních orgánů a ověřovatelů k optimalizaci agendy, snížení procesní nejistoty a snazší přenositelnosti know-how, což povede k snížení nákladů na celý proces certifikace a trvalé udržitelnosti této činnosti. Předpokládaným efektem realizace projektu bude i propojení potřeb a požadavků všech zainteresovaných stran, včetně potenciálu pro vstup dalších subjektů jako certifikačního orgánu. Strategickým cílem projektu je zvýšení efektivity uplatňování dobrovolných nástrojů politiky životního prostředí v praxi a podporou sektoru environmentálního značení typu I za účelem rozvoje užití environmentálně příznivých technologií a materiálů na českém trhu. Obecným cílem je podpora UR. Hlavní přidanou hodnotou související s cíli projektu bude vytvoření takového certifikačního schématu, který díky přesným metodologickým a procesním pravidlům bude daleko blíže obdobným certifikačním systémům a akreditačním postupům vycházejícím z mezinárodních norem. Očekáváme, že realizací projektu se také rozvine odborná diskuze v rámci akreditačních orgánů a potenciál pro vytvoření další certifikační oblasti na úrovni oficiálních certifikačních systémů.
Scientific branches
R&D category
AP - Applied research
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
DN - Environmental impact on health
CEP - another secondary branch
—
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
21101 - Food and beverages<br>30304 - Public and environmental health
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
Resort is ready to take the results in the current form because they meet the research needs. It also states that it agrees with the formal adjustment of the result.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jun 1, 2015
Realization period - end
Nov 30, 2016
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Mar 16, 2016
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP17-TA0-TB-U/03:1
Data delivery date
Sep 4, 2017
Finance
Total approved costs
1,996 thou. CZK
Public financial support
1,996 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK