All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The innovation of fruit drying by optimization of operating parameters of dryer which are based on physical properties of the dried fruit

Public support

  • Provider

    Liberecký kraj

  • Programme

    Regional Innovation Programme of the Liberec Region Grant Fund

  • Call for proposals

    Dotační fond Libereckého kraje 5 (SKLI201600002)

  • Main participants

    Mgr. Eliška Marková

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    OLP/5118/2016

Alternative language

  • Project name in Czech

    Inovace sušení ovoce v sušárně optimalizací provozních parametrů na základě fyzikálních vlastností usušeného ovoce

  • Annotation in Czech

    Pro získání výchozích technologických parametrů pro sušení plánujeme bezprostřední zakoupení malé sušárny, na které chceme vyzkoušet naše inovační záměry sušení ovoce s cílem dosažení optimalizace sušícího procesu při zachování bezpečnosti potravin. V navázané spolupráci s Výzkumným ústavem potravinářským Praha, v.v.i., který má zkušenosti jak se sušícími procesy tak kontrolou bezpečnosti potravin, chceme získat exaktní fyzikální parametry sušeného ovoce (pH, vodní aktivita - Aw, textura a sušina) a určit jejich korelaci se subjektivními empirickými hodnoceními usušení ovoce a senzorickými vlastnostmi sušeného ovoce. Inovačním přístupem bude propojení objektivního měření fyzikálních parametrů se subjektivním hodnocením míry usušení vzhledem k technologickým parametrům sušení. Tyto parametry se budou stanovovat jednak u různých druhů ovoce a jednak po různě dlouhé době skladování a prožrání ovoce.

Scientific branches

  • R&D category

    IN - Innovation

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

    GM - Food industry

  • CEP - another secondary branch

    GM - Food industry

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    21101 - Food and beverages

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    By measuring selected properties of samples of fruit and drying process parameters was determined optimized process parameters for different ripe fruit in terms of sensory acceptability and microbial safety. There were measured approximately 80 samples of 5 technological parameters of drying. Based on these data sets there are predicted corresponding models.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Oct 1, 2016

  • Realization period - end

    Jun 30, 2017

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

    Nov 25, 2016

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.

  • Data delivery code

    CEP18-KLI-UD-U/01:1

  • Data delivery date

    Jun 19, 2018

Finance

  • Total approved costs

    200 thou. CZK

  • Public financial support

    140 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    60 thou. CZK