The innovation of fruit drying by optimization of operating parameters of dryer which are based on physical properties of the dried fruit
Public support
Provider
Liberecký kraj
Programme
Regional Innovation Programme of the Liberec Region Grant Fund
Call for proposals
Dotační fond Libereckého kraje 5 (SKLI201600002)
Main participants
Mgr. Eliška Marková
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
OLP/5118/2016
Alternative language
Project name in Czech
Inovace sušení ovoce v sušárně optimalizací provozních parametrů na základě fyzikálních vlastností usušeného ovoce
Annotation in Czech
Pro získání výchozích technologických parametrů pro sušení plánujeme bezprostřední zakoupení malé sušárny, na které chceme vyzkoušet naše inovační záměry sušení ovoce s cílem dosažení optimalizace sušícího procesu při zachování bezpečnosti potravin. V navázané spolupráci s Výzkumným ústavem potravinářským Praha, v.v.i., který má zkušenosti jak se sušícími procesy tak kontrolou bezpečnosti potravin, chceme získat exaktní fyzikální parametry sušeného ovoce (pH, vodní aktivita - Aw, textura a sušina) a určit jejich korelaci se subjektivními empirickými hodnoceními usušení ovoce a senzorickými vlastnostmi sušeného ovoce. Inovačním přístupem bude propojení objektivního měření fyzikálních parametrů se subjektivním hodnocením míry usušení vzhledem k technologickým parametrům sušení. Tyto parametry se budou stanovovat jednak u různých druhů ovoce a jednak po různě dlouhé době skladování a prožrání ovoce.
Scientific branches
R&D category
IN - Innovation
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
GM - Food industry
CEP - another secondary branch
GM - Food industry
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
21101 - Food and beverages
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
By measuring selected properties of samples of fruit and drying process parameters was determined optimized process parameters for different ripe fruit in terms of sensory acceptability and microbial safety. There were measured approximately 80 samples of 5 technological parameters of drying. Based on these data sets there are predicted corresponding models.
Solution timeline
Realization period - beginning
Oct 1, 2016
Realization period - end
Jun 30, 2017
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Nov 25, 2016
Data delivery to CEP
Confidentiality
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Data delivery code
CEP18-KLI-UD-U/01:1
Data delivery date
Jun 19, 2018
Finance
Total approved costs
200 thou. CZK
Public financial support
140 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
60 thou. CZK