Determining the need and strategy for irrigation in fruit orchards
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00020699%3A_____%2F23%3AN0000104" target="_blank" >RIV/00020699:_____/23:N0000104 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/25271121:_____/23:N0000078
Result on the web
<a href="https://www.vsuo.cz/images/Meszaros_Metodika_strategie_zavlazovani_sadu_2023.pdf" target="_blank" >https://www.vsuo.cz/images/Meszaros_Metodika_strategie_zavlazovani_sadu_2023.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stanovení potřeby a strategie zavlažování v ovocných sadech/Determining the need and strategy for irrigation in fruit orchards
Original language description
Voda představuje jeden z klíčových zdrojů pro udržitelnou rostlinnou produkci. Podobně jako ve světě, i v České republice jsou v současnosti vodní zdroje využívané pro účely závlahy pěstovaných plodin v některých regionech málo dostupné a v důsledku probíhající klimatické změny se může tento stav dále zhoršovat. Pěstovat zemědělské plodiny je možné v některých oblastech i bez použití závlahy, ale v silné konkurenci evropského trhu taková produkce nemusí obstát. Obzvláště v suchých letech, které s největší pravděpodobností budou stále častější. Nerovnoměrné rozložení srážek v průběhu roku nutnost využití závlah ještě prohlubuje. Množství vody využívané pro závlahu zemědělských plodin celosvětově představuje až dvě třetiny celkové spotřeby sladké vody. Její efektivní využití se proto stává klíčovým pro udržitelnou produkci potravin, ale také kvůli zachování dostatečného množství pitné vody pro rostoucí lidskou populaci. Aby bylo zajištěno efektivní hospodaření se závlahovou vodou, je třeba znát a mít možnost naplnit požadavky pěstovaných plodin. Ta se odvíjí od biologických potřeb pěstovaných druhů a bilance vody na pozemku, která představuje rozdíl mezi evapotranspirací rostlin, tedy jejich ztrátou vody výparem a vodou doplněnou srážkami nebo závlahou. Tu je nutné doplňovat tak, aby se rostliny nedostaly do stresu suchem, ale také netrpěly jejím nadbytkem. S pomocí nejnovějších technologií lze v dnešní době relativně spolehlivě stanovit potřebu závlahy i její optimální dávku a provozovat tak efektivně závlahové systémy. Využitím různých vztahů a měření lze závlahovou potřebu modelovat a výsledky využít v praxi pro řízení zavlažování zemědělských plodin. Tím je dosažena vyšší efektivita využití závlahové vody na jednotku sklizně. Efektivní závlahou lze pak dosáhnout minimálních negativních dopadů na pěstované plodiny ale i životní prostředí. Metody, které je možné využít v ovocnářství pro stanovení potřeby závlahy, její optimální dávky, ale i možnosti využití alternativních závlahových strategií, jsou popsány v předkládané publikaci.
Czech name
Stanovení potřeby a strategie zavlažování v ovocných sadech/Determining the need and strategy for irrigation in fruit orchards
Czech description
—
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
—
OECD FORD branch
40101 - Agriculture
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1910165" target="_blank" >QK1910165: Modern practices in irrigation regime of fruit trees grown in water deficit conditions</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
978-80-87030-88-2
Regulation ID
UKZUZ 106484/2023
Technical parameters
Osvědčení pod č. UKZUZ 106484/2023 o uznání uplatněné certifikované metodiky vydal Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Brno. Smlouva o využití výsledku uživatelem byla uzavřena s ovocnářskou unií ČR.
Economical parameters
V metodice je nastíněno, jak lze ušetřit 15–30 % vody použité pro závlahu ovocných dřevin bez negativních dopadů na objem a kvalitu jejich produkce ovoce. Závlahou lze účinně zvýšit jak výnos ovoce (v průměru až o 5–15 %), tak především jeho kvalitativní parametry (zejména průměrnou velikost plodů), a to v závislosti na průběhu ročníku až o 30 %.
Certification body designation
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Date of certification
—
Method of use
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů