All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Sustainability principles of fish stock of cultural monuments and historical settlements water elements

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00020711%3A_____%2F20%3A00004984" target="_blank" >RIV/00020711:_____/20:00004984 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://invenio.nusl.cz/record/411067" target="_blank" >http://invenio.nusl.cz/record/411067</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Zásady udržitelnosti rybí obsádky vodních prvků kulturních památek a historických sídel

  • Original language description

    Předmětem památkového postupu je uvést do praxe vhodné a ověřené zásady složení rybích obsádek vodních prvků kulturních památek, jak pro produkční rybníky a nádrže, tak pro okrasné nádrže a bazény. Současně přináší informace o metodách řízení rybích obsádek, zásadách vysazování dravých ryb, využití ryb k biomelioraci prostředí vodních prvků. Přehledně uvádí i doporučení k údržbě a péči o chované ryby. Aby toho bylo možné dosáhnout, zahrnuje i část zaměřenou na stanovení a popis vhodného přístupu řešení ke zlepšení stavu vod, včetně kvality vody, a zajištění udržitelnosti rybí obsádky. Součástí památkového postupu je i stručný rozbor problematiky degradace prostředí nádrží a rybníků z pohledu přežití ryb, vlivem znečištění a eutrofizace vod. Popisuje i jednotlivé příčiny způsobující nevhodný stav vodního prostředí.

  • Czech name

    Zásady udržitelnosti rybí obsádky vodních prvků kulturních památek a historických sídel

  • Czech description

    Předmětem památkového postupu je uvést do praxe vhodné a ověřené zásady složení rybích obsádek vodních prvků kulturních památek, jak pro produkční rybníky a nádrže, tak pro okrasné nádrže a bazény. Současně přináší informace o metodách řízení rybích obsádek, zásadách vysazování dravých ryb, využití ryb k biomelioraci prostředí vodních prvků. Přehledně uvádí i doporučení k údržbě a péči o chované ryby. Aby toho bylo možné dosáhnout, zahrnuje i část zaměřenou na stanovení a popis vhodného přístupu řešení ke zlepšení stavu vod, včetně kvality vody, a zajištění udržitelnosti rybí obsádky. Součástí památkového postupu je i stručný rozbor problematiky degradace prostředí nádrží a rybníků z pohledu přežití ryb, vlivem znečištění a eutrofizace vod. Popisuje i jednotlivé příčiny způsobující nevhodný stav vodního prostředí.

Classification

  • Type

    N<sub>pam</sub> - Heritage procedure

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    20103 - Architecture engineering

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/DG16P02M032" target="_blank" >DG16P02M032: Non-invasive and economical techniques of water elements environment quality and maintenance solution in the frame of historical monuments care</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2020

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    pamatkovy-postup_MK_13159/2020_OVV

  • Regulation ID

    34

  • Technical parameters

    První část metodiky zahrnuje průzkum aktuálního stavu, a to průzkum kvality vodního prostředí a působících případných omezujících podmínek a negativních vlivů, a průzkum vlastní rybí obsádky. V případě nově zakládaných, opravených a nově napouštěných, nebo obnovovaných vodních prvků, se doporučuje provést průzkum omezujících podmínek a negativních vlivů, spojených s kvalitou zdrojové vody, možným zanášením, přísunem organického materiálu (rostliny, opad listí, smyvy), omezení vysokých teplot, cirkulace vody a zajištění dostatečného množství kyslíku a potravy pro ryby. Druhá část se věnuje doporučením volby složení, hustoty a biomasy rybí obsádky, využití ryb pro biomelioraci vodního prostředí, spojenou s udržením kvalitních podmínek, řízení obsádky, eliminaci nežádoucích druhů odlovy a využití dravých druhů ryb pro udržení cílové rybí obsádky.

  • Economical parameters

    Využití je možné jinými subjekty bez licence, výstup je volně dostupný. Implementace doporučení a přístupů obsažených v památkovém postupu může ušetřit značné náklady na údržbu, čištění vodních prvků a při péči o rybí násady.

  • Certification body designation

    Ministerstvo kultury České Republiky, Maltézské náměstí 1, 118 00 Praha 1

  • Date of certification

  • Method of use

    C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů