All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Fish in Prague. Prague Residents and "Royal" Salmon in the Final Third of the 19th Century in Light of Research by Antonín Frič

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00023272%3A_____%2F24%3A10136003" target="_blank" >RIV/00023272:_____/24:10136003 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Ryby v Praze. Pražané a "královská ryba" losos v poslední třetině 19. století ve světle výzkumu Antonína Friče

  • Original language description

    Studie se zabývá možnostmi obyvatel Královského hlavního města Prahy v oblasti lovu, koupě a konzumace lososa labského (Salmo salar) v období sedmdesátých až devadesátých let 19. století. Vychází přitom z poznatků nashromážděných tehdy během záchranné akce prof. Dr. Antonína Friče (1832-1913) zaměřené na zvýšení populace této ryby. Pozornost je věnována poslední pražské lososnici a Fričově zkušební stanici pro chov lososů. Zmíněna je jeho spolupráce se širokým okruhem spolupracovníků, především s obchodníkem s rybami Karlem Podhorským. Zájem je soustředěn též na pražský rybí trh a jeho proměňující se nabídku. Opomenuty nejsou ani gastronomické aspekty sledované problematiky. Text je založen na studiu Fričových vědeckých publikací a popularizačních článků v časopisech Vesmír a Živa a na výzkumu archivních materiálů z Fričovy pozůstalosti.

  • Czech name

    Ryby v Praze. Pražané a "královská ryba" losos v poslední třetině 19. století ve světle výzkumu Antonína Friče

  • Czech description

    Studie se zabývá možnostmi obyvatel Královského hlavního města Prahy v oblasti lovu, koupě a konzumace lososa labského (Salmo salar) v období sedmdesátých až devadesátých let 19. století. Vychází přitom z poznatků nashromážděných tehdy během záchranné akce prof. Dr. Antonína Friče (1832-1913) zaměřené na zvýšení populace této ryby. Pozornost je věnována poslední pražské lososnici a Fričově zkušební stanici pro chov lososů. Zmíněna je jeho spolupráce se širokým okruhem spolupracovníků, především s obchodníkem s rybami Karlem Podhorským. Zájem je soustředěn též na pražský rybí trh a jeho proměňující se nabídku. Opomenuty nejsou ani gastronomické aspekty sledované problematiky. Text je založen na studiu Fričových vědeckých publikací a popularizačních článků v časopisech Vesmír a Živa a na výzkumu archivních materiálů z Fričovy pozůstalosti.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    60101 - History (history of science and technology to be 6.3, history of specific sciences to be under the respective headings)

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2024

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Documenta Pragensia

  • ISSN

    0231-7443

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    42

  • Issue of the periodical within the volume

    zima

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    30

  • Pages from-to

    101-130

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database