Fish in Prague. Prague Residents and "Royal" Salmon in the Final Third of the 19th Century in Light of Research by Antonín Frič
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00023272%3A_____%2F24%3A10136003" target="_blank" >RIV/00023272:_____/24:10136003 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Ryby v Praze. Pražané a "královská ryba" losos v poslední třetině 19. století ve světle výzkumu Antonína Friče
Original language description
Studie se zabývá možnostmi obyvatel Královského hlavního města Prahy v oblasti lovu, koupě a konzumace lososa labského (Salmo salar) v období sedmdesátých až devadesátých let 19. století. Vychází přitom z poznatků nashromážděných tehdy během záchranné akce prof. Dr. Antonína Friče (1832-1913) zaměřené na zvýšení populace této ryby. Pozornost je věnována poslední pražské lososnici a Fričově zkušební stanici pro chov lososů. Zmíněna je jeho spolupráce se širokým okruhem spolupracovníků, především s obchodníkem s rybami Karlem Podhorským. Zájem je soustředěn též na pražský rybí trh a jeho proměňující se nabídku. Opomenuty nejsou ani gastronomické aspekty sledované problematiky. Text je založen na studiu Fričových vědeckých publikací a popularizačních článků v časopisech Vesmír a Živa a na výzkumu archivních materiálů z Fričovy pozůstalosti.
Czech name
Ryby v Praze. Pražané a "královská ryba" losos v poslední třetině 19. století ve světle výzkumu Antonína Friče
Czech description
Studie se zabývá možnostmi obyvatel Královského hlavního města Prahy v oblasti lovu, koupě a konzumace lososa labského (Salmo salar) v období sedmdesátých až devadesátých let 19. století. Vychází přitom z poznatků nashromážděných tehdy během záchranné akce prof. Dr. Antonína Friče (1832-1913) zaměřené na zvýšení populace této ryby. Pozornost je věnována poslední pražské lososnici a Fričově zkušební stanici pro chov lososů. Zmíněna je jeho spolupráce se širokým okruhem spolupracovníků, především s obchodníkem s rybami Karlem Podhorským. Zájem je soustředěn též na pražský rybí trh a jeho proměňující se nabídku. Opomenuty nejsou ani gastronomické aspekty sledované problematiky. Text je založen na studiu Fričových vědeckých publikací a popularizačních článků v časopisech Vesmír a Živa a na výzkumu archivních materiálů z Fričovy pozůstalosti.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
60101 - History (history of science and technology to be 6.3, history of specific sciences to be under the respective headings)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Documenta Pragensia
ISSN
0231-7443
e-ISSN
—
Volume of the periodical
42
Issue of the periodical within the volume
zima
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
30
Pages from-to
101-130
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—