Winter wheat landraces and obsolete cultivars - possible donors of characters for breeding
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F08%3A00000168" target="_blank" >RIV/00027006:_____/08:00000168 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Winter wheat landraces and obsolete cultivars - possible donors of characters for breeding
Original language description
Vysoké Two sets of winter wheat landraces and obsolete cultivars were studied for three years in field experiments. Increased spike productivity in modern cultivars was mainly due to increased number of grains in the spikelets and HI, whereas TGW was a slight effect. Old cultivars had higher crude protein content. Spike productivity characters, except of TGW, were negatively correlated with protein content. Potentially valuable donors of grain quality, earliness and winter hardiness were identified. High crude protein content (up to 18%) was found. In both sets the HMW Glu subunits were identified and 67 selected lines were further studied. Among this set 10 lines showed crude protein content of 17.5-18.3% (while gluten index and Zeleny test varied from 28.5 to 54.0 and 36.8 to 61.7 respectively). High values of all quality characters was in cultivars Mindeszentpusztai (HUN), Szekacz 19 (HUN), Bartweizen linie a (AUT), Viglašska cervenoklasa (CZE) and some others.
Czech name
Krajové a staré odrůdy ozimé pšenice- možné donory znaků pro šlechtění
Czech description
Dva soubory krajových a starých odrůd ozimé pšenice byly studovány v tříletých polních pokusech. Vyšší produktivita klasu u současných odrůd je především důsledkem většího počtu zrn v klaásku a v klasu a vyššího sklizňového indexu, zatímco HTS se podílela jen okrajově. Staré odrůdy měly vysoký obsah proteinu. Byly nalezeny potenciálně cenné donory znaků kvality zrna, ranosti a zimovzdornosti. V obou experimentálních souborech byly identifikovány HMW -glu podjednotky a 67 vybraných linií bylo dále studováno; v tomto souboru byl u 10 vybraných genotypů obsah proteinu 17,5 - 18,3%, Gluten index se pohyboval v hodnotách 28,5 - 54,0 a Zeleny test od 36,8 do 61,7. Vysoké hodnoty všech parametrů kvality zrna vykázaly linie z odrůd Mindeszentpusztai (HUN), Szekacz 19 (HUN), Bartweizen linie A (AUT), Viglašská červenoklasá (CZE) a další.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GE - Plant cultivation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Proceedings of the 11th International Wheat Genetics Symposium 2008
ISBN
978-1-920899-14-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
3
Pages from-to
—
Publisher name
Sydney University Press
Place of publication
Sydney
Event location
Brisbane
Event date
Jan 1, 2008
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—